Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu 5 smaków


sklep Laptopy HP sony asus samsung





Mam w głowie taki oto obrazek z przeszłości...letnie, późne popołudnie, słońce chyli się ku zachodowi, wracam do domu, nie pamiętam skąd, pamiętam jednak, że nie podróżuję sama...na skórzanym siedzeniu kierowcy siedzi uśmiechający się do mnie co jakiś czas młody mężczyzna, w dłoni dzierży staromodna kierownicę. Podróżujemy śmiesznym, małym samochodzikiem, ze zdjętym dachem, dzięki czemu wiatr wkrada się brutalnie do kabiny, sięgam szybko do torby i wyjmuję chustę, związuję nią zmierzwione już włosy. Toczy się dyskurs o wszystkim i o niczym, ale doskonale się bawimy....nagle samochód zatrzymuje się z piskiem opon, mężczyzna wyskakuje z samochodu i.....wskakuje, niczym przerażony szarak, w gąszcz rosłych już łanów zboża...znika...i nagle pojawia się z wątłym makiem w dłoni ;) wręcza mi go, wzbudzając tym samym mój szczery uśmiech, zanim jednak dojedziemy do domu z kwiatu ujdzie zupełnie życie, mak jednak zrobił swoje...ten mężczyzna po dziś dzień podróżuje razem ze mną... ;) a ponieważ kulinarnie inspiruje mnie wszystko, postanowiłam przyrządzić równie uroczy i delikatny deser, w kolorach czerwieni i czerni...




Składniki na ok 8-10 porcji

Czas przygotowania: 30 min + 50 min pieczenie + 4-24 h chłodzenie


Ciasto czekoladowe:


110 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 g masła
1 i 2/3 szklanki cukru
2 jaja
laska wanilii
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wrzącej wody

Masa tiramisu:

4 jaja
400 g serka mascarpone
4 łyżki brązowego cukru
1 szklanka soku malinowego*
800 g truskawek* + kilka do dekoracji
200 g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
kilka listków świeżej mięty

*w wersji dla dorosłych, możecie użyć kawy zmieszanej z 2 łyżkami alkoholu (likier,rum,brandy)
*możecie użyć dowolnych świeżych owoców (maliny, czereśnie, jeżyny)

Przygotowanie:

1. Ciasto - należy je przygotować dzień wcześniej, musi być wystudzone, no chyba, że zjecie ciasto, bo jest obłędne w smaku :) Topimy czekoladę w kąpieli wodnej, uwaga miska w której topimy czekoladę nie może dotykać wody. Do stopionej czekolady dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odstawiamy
2. Miksujemy masło i cukier  na puszysta masę, dodajemy po jednym jajku, przekrawamy laskę wanilii i nożem zeskrobujemy ziarenka, dodajemy do masy
3. Mąkę, sól, przyprawę 5 smaków i sodę  przesiewamy przez sito do czystej miski
4. Do masy jajecznej dolewamy stopioną czekoladę, mieszamy, zagotowujemy wodę w czajniku
5. Papiernik nagrzewamy do 190 stopni
6. Do masy dodajemy 1/3 porcji mąki z przyprawami i połowę wrzącej wody, miksujemy, dodajemy kolejną porcję mąki i ostatnią wody, mieszamy, na koniec dodajemy ostatnią porcję mąki, ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut
7. Ciasto jest ciężkie i lepkie, nie martwcie się, że wyszedł Wam zakalec :)
8. Tiramisu - jaja sparzcie wrzątkiem, do miski wlewamy żółtka, dodajemy serek mascarpone i cukier, ucieram na gęstą kremową masę, odstawiamy
9. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno piane z białek, mieszamy ostrożnie z przygotowaną wcześniej masą z serka i żółtek 
10. Ciasto kroimy na 3 cm plastry, 1/2 porcji układamy na dno naczynia, skrapiamy sokiem malinowym lub kawą, układamy pokrojone w plasterki truskawki, na które wykładamy 1/2 kremu, wykładamy następną warstwę truskawek i drugą porcje kremu, przykrywamy resztą ciasta i truskawkami, wstawiamy do lodówki  na minimum 4 godziny lub maksymalnie na dobę
11. Przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę z odrobiną cukru pudru, wykładamy na wierzch deseru, dekorujemy całymi truskawkami i listkami mięty
12. Deser najlepiej spożyć w ciągu jednej doby 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.