Przejdź do głównej zawartości

Tarta z rabarbarem i kremem twarożkowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung





Otwieram ciężką metalową furtkę, stara zielona farba ustępuje miejsca pomarańczowej rdzy. Wchodzę do środka, najpierw jednak muszę przedrzeć się przez okalające furtkę krzaki pnącej róży - aaauuu - kolce zaczepiają o moją bluzkę. Tuż za różami kolejne nieprzyjazne, karłowate krzaki agrestu, gałęzie zwisają smutno do ziemi od ciężaru owoców, zrywam jednego, jego śmieszne włoski łaskoczą mnie w gardło. Stąpając po obluzowanych płytkach chodnikowych kieruję się w stronę grządki truskawek, mijając duży betonowy basen wokół, którego rośnie wybujały koper. Docieram do truskawek, ale to nie jedyne czerwone owoce jakie mnie pasjonują, na obrzeżach rosną porzeczki - wolę te czerwone - a tuż obok ogromne liście na cudnie różowych , twardych łodygach - rabarbar. Po drugiej stronie ogrodu, rozpościera swe gałęzie wiśnia pod którą stoi prowizoryczna szklarnia, wchodzę do niej, powietrze tutaj jest gorące i przesiąknięte intensywnym zapachem pomidorów, nagle przez jedną z pękniętych szyb dostrzegam siedzącą w cieniu małej jabłonki, babcię, jej siwe pukle opadają łagodnie na uszy, uśmiecha się do mnie łagodnie...


































Składniki 

Czas przygotowania: 1 h + 20 minut pieczenie

Wierzch

1 kg rabarbaru 
300 g cukru
200 g mielonego twarożku śmietankowego
200 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru

Spód

150 g maki pszennej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
85 g zimnego masła
85 g twarogu 
3 łyżki śmietany 36%


Glazura


6 łyżek syropu z pieczenia rabarbaru 

Przygotowanie: 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni
2. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki, jeśli rabarbar jest młody nie musimy go obierać, kroimy owoce na 2 cm kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, zasypujemy cukrem i mieszamy całość aby rabarbar dobrze się pokrył , naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 min aż rabarbar zmięknie 
3. W czasie kiedy rabarbar się piecze, przygotowujemy ciasto
4. Do malaksera wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy, dodajemy zimne masło i twaróg pokrojone w kostkę, mieszamy pulsacyjne na luźną i grudkowatą masę, dolewamy śmietanę i miksujemy jeszcze 2-3 razy
5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 20 min 
6. Wyjmujemy naczynie z rabarbarem z piekarnika i od razu wstawiamy do niego płaską blachę żeby się nagrzała, rabarbar chłodzimy, kiedy wystygnie przekładamy go ostrożnie na sito i dobrze odsączamy, zachowując sok
7. Foremkę do tary o średnicy 23 cm smarujemy dobrze masłem, ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem lub fasolą, no chyba, że posiadacie specjalne kulki do obciążania tarta, ja takowych nie posiadam, radze sobie z fasolą :) obciążenie jest konieczne żeby tarta się nam nie wybrzuszyła 
8. Tak przygotowaną tartę wstawiamy  do piekarnika na nagrzana uprzednio blachę i pieczemy 15 min, następnie usuwamy folie z obciążeniem i pieczemy jeszcze 8 minut, tarta powinna mieć lekko złoty kolor
9. Upieczony spód chłodzimy, możecie przygotować go dzień wcześniej, jednak musicie przechowywać go w szczelnym opakowaniu
10. W czasie kiedy ciasto się ochładza, przygotowujemy krem twarożkowy - do miski dodajemy twaróg, śmietankę i cukier, miksujemy do uzyskania gęstej, aksamitnej masy, jeśli mieszadła miksera pozostawiają na   masie trwały ślad to znaczy, że krem jest gotowy
11. Zupełnie zimny spód ciasta wykładamy kremem twarożkowym, wygładzamy, a na wierzch układamy rabarbar
12. Do rondelka dodajemy 6 łyżek soku z pieczenia rabarbaru, wstawiamy na gaz i redukujemy do gęstości syropu, polewamy wierzch tarty i gotowe



Kwaskowaty rabarbar na słodkim kremowym twarożku i kruchym spodzie! 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
smakołyk! rabarbar jest taki orzeźwiający i nadaje świeżości ciastu.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi