
Spaceruję wąskimi przepełnionymi ludźmi uliczkami, mam kilkanaście lat i czuję się lekko zagubiona w tym turystycznym chaosie. Uliczki są tak wąskie, że momentami ciężko się minąć, mocno oświetlone witryny sklepowe napełniają to miejsce jasnym światłem, jestem lekko odurzona panującym tutaj kalejdoskopem zapachów, mydlarnie sprzedające lawendowe specyfiki mieszają się z drogimi perfumeriami, ale jeden zapach wiedzie mnie za nos na sam koniec uliczki....to zapach ciasta, pieczywa? nie jestem jeszcze pewna, podążam jedynie za zapachem, niczym pies za tropem i....mam, to ten maleńki sklepik, od przejścia z zapachu do smaku dzielą mnie tylko trzy kamienne, nierówne schodki, przed którymi na drewnianym stoliczku nakrytym babcinym koronkowym obrusem stoi koszyczek ze słonymi palmierami i diablotkami z ciasta francuskiego.
Wchodzę do środka, maleńki dzwoneczek, zawieszony nad drzwiami przywołuje za ladę uroczego człowieka, wita się ze mną, a ja oszołomiona widokiem, zapominam języka w gębie, na półkach aha co ja mówię, wszędzie stoją francuskie wypieki. W koszy wystają słynne, rumiane francuskie bagietki, ale również chlebki z rozmarynem i lawendą, pain brie czyli chleb oliwkami, z szklanych gablot uśmiechają się magdalenki z kremem cytrynowym, natomiast moją uwagę zwraca wypiek z ciasta francuskiego oprószony sowicie kryształkami cukru. Duże płatki ułożone w koszu jeden na drugim przypominają wyglądem starą, grubą, pomarszczona księgę z pożółkłymi kartkami, własnie...wyglądają jak tysiące karteczek. Mężczyzna widząc moje uśmiechnięte oczy, pakuje delikatnie kilka "tych karteczek i podaje mi papierową torebkę. Tym razem żegnam się, płacę z uśmiechem i oddalam się celem konsumpcji.....nigdy później już nie jadłam czegoś podobnego, czegoś równie chrupiącego i delikatnego, z grubymi kryształkami cukru, które co jakiś czas rozpuszczały się na języku....Moje zamiłowanie do ciasta francuskiego jest ogromne
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min + 25 min pieczenie
Konfitura z czerwonej cebuli
Tarta
Sałatka
Przygotowanie:
Chrupiące, delikatne i baaardzo letnie danie!


Komentarze