Przejdź do głównej zawartości

Tarta francuska z konfiturą cebulową


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Spaceruję wąskimi przepełnionymi ludźmi uliczkami, mam kilkanaście lat i czuję się lekko zagubiona w tym turystycznym chaosie. Uliczki są tak wąskie, że momentami ciężko się minąć, mocno oświetlone witryny sklepowe napełniają to miejsce jasnym światłem, jestem lekko odurzona panującym tutaj kalejdoskopem zapachów, mydlarnie sprzedające lawendowe specyfiki mieszają się z drogimi perfumeriami, ale jeden zapach wiedzie mnie za nos na sam koniec uliczki....to zapach ciasta, pieczywa? nie jestem jeszcze pewna, podążam jedynie za zapachem, niczym pies za tropem i....mam, to ten maleńki sklepik, od przejścia z zapachu do smaku dzielą mnie tylko trzy kamienne, nierówne schodki, przed którymi na drewnianym stoliczku nakrytym babcinym koronkowym obrusem stoi koszyczek ze słonymi palmierami i diablotkami z ciasta francuskiego. 





















 

 Wchodzę do środka, maleńki dzwoneczek, zawieszony nad drzwiami przywołuje za ladę uroczego człowieka, wita się ze mną, a ja oszołomiona widokiem, zapominam języka w gębie, na półkach  aha co ja mówię, wszędzie stoją francuskie wypieki. W koszy wystają słynne, rumiane francuskie bagietki, ale również chlebki z rozmarynem i lawendą, pain brie czyli chleb oliwkami, z szklanych gablot uśmiechają się magdalenki z kremem cytrynowym, natomiast moją uwagę zwraca wypiek z ciasta francuskiego oprószony sowicie kryształkami cukru. Duże płatki ułożone w koszu jeden na drugim przypominają wyglądem starą, grubą, pomarszczona księgę z pożółkłymi kartkami, własnie...wyglądają jak tysiące karteczek. Mężczyzna widząc moje uśmiechnięte oczy, pakuje delikatnie kilka "tych karteczek  i podaje mi papierową torebkę. Tym razem żegnam się, płacę z uśmiechem i oddalam się celem konsumpcji.....nigdy później już nie jadłam czegoś podobnego, czegoś równie chrupiącego i delikatnego, z grubymi kryształkami cukru, które co jakiś czas rozpuszczały się na języku....Moje zamiłowanie do ciasta francuskiego jest ogromne


Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 40 min + 25 min pieczenie

Konfitura z czerwonej cebuli 

1 kg czerwonej cebuli
suszony tymianek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
6 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Tarta

1 opakowanie ciasta francuskiego*
4 średniej wielkości ziemniaki
200 g sera feta*
świeży rozmaryn

*szukajcie ciasta dobrej jakości, musi być zrobione z masła
*poszukajcie prawdziwej greckiej fety, tylko taka nadaje się do zapiekania, jest już dostępna w marketach

Sałatka 

125 g roszponki
250 g maleńkich pomidorków koktajlowych na gałązkach
250 świeżej fasolki szparagowej zielonej
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy, nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut, nie mogą się rozpaść, powinny pozostać jędrne, lekko twarde w środku, gotujemy również fasolkę, odcinamy uprzednio jej końcówki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody, gotujemy ok 6 minut, odsączamy i natychmiast wrzycamy do miski z lodem
2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy konfiturę. Cebule obieramy i siekamy w pióra, uwaga, będzie piekło ;), wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy posiekany drobno czosnek i dużą szczyptę startego w palcach suszonego tymianku, podsmażamy całość
3. Kiedy cebula zmięknie i lekko się przyrumieni, dodajemy miód, mieszamy chwilę i wlewamy ocet, podsmażamy jeszcze chwilę aż sos nieco zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sola i pieprzem
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, ostudzone ziemniaki kroimy w plastry
5. Ciasto rozwijamy i kroimy wzdłuż na 4 części, na każdej rozkładamy porcję konfitury cebulowej, na której układamy plastry ziemniaków, pokrojoną fetę i posypujemy świeżym rozmarynem, pozostawiamy brzegi wolne od nadzienia, żeby ciasto ładniw wyrosło 
6.Wstawiamy do pieca na ok 20 minut aż ciasto się przyrumieni
7. Sałatka - roszponkę wyjemy i dobrze osuszamy, na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i układamy pomidorki na gałązkach, obracając co chwilę obsmażamy je, trwa to ok 5 minut, na talerzu mieszamy sałatę z fasolką, na wierzchu układamy pieczone pomidorki
8. Sos -  mieszamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nim sałatę na chwile przed podaniem na stół

Chrupiące, delikatne i baaardzo letnie danie!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.