Przejdź do głównej zawartości

Suflety z zielonej herbaty z truskawkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Brzmi groźnie? nie obawiajcie się sufletów, te niesłusznie owiane sławą trudności lekkie cudeńka, w efekcie nie są takie skomplikowane, to jedynie zapieczona piana z białek z kremem patissiere, czyli budyniowym kremem cukierniczym. Jedyne czego trzeba się trzymać to proporcje i to do joty, cukiernictwo to nauka ścisła, nie robimy niczego na "oko" jeśli jakiegoś składnika dodamy za dużo to w efekcie uzyskamy totalny chaos. Fenomen deseru polega na ty, że można tworzyć bajeczne kompozycje smakowe poprzez dodanie do kremu różnych aromatów, naturalnych oczywiście. Możemy uzyskać suflet czekoladowy, kawowy, waniliowy, mocca, cytrynowy, lawendowy, korzenny lub herbaciany, jak w tej wersji. Receptur na suflety istnieje wiele, ja bazuję jednak na przepisie francuskim, z mojej ukochanej "Małej paryskiej kuchni", w końcu suflety pochodzą właśnie znad Sekwany. Zamknijmy oczy i przenieśmy się do maleńkich paryskich kawiarenek, z których unosi się zapach świeżo palonej kawy, gorących croissantów, a w uszach brzmi cudowne "Je'tamie".....zapraszam na boskie doznania smakowe po francusku. 

Składniki na 4 porcji

Czas przygotowania: 40 min + 20 min pieczenie + 1 h chłodzenie


Krem patissiere

3 żółtka
50 g drobnego cukru
20 g mąki kukurydzianej
2 czubate łyżki zielonej, liściastej herbaty *
250 ml pełnotłustego mleka
* aby uzyskać inne aromaty możecie do mleka zamiast herbaty dodać: 
czekoladowy - 2 czubate łyżki kakao w proszku (gorzkie) dla odważnych polecam szczypte chili
kawowy - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mocca - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 1 czubata łyżka kakao w proszku
Cytrynowy - skórka z cytryny lub limonki (usuwamy z mleka przed zmieszaniem z żółtkami)
Lawendowy - 1 łyżka suszonej lawendy (usuwamy z mleka przed zmieszaniem z żółtkami)
Korzenny - 1 łyżka przyprawy korzennej, lub stworzonej samemu mieszanki imbiru cynamonu, gałki muszkatołowej 
Waniliowy - ziarenka i pozostała po nich laska wanilii ( usuwamy z mleka przed zmieszaniem z żółtkami)




Suflety 

4 łyżki miękkiego masła
6 łyżek cukru trzcinowego
2 białka z średnich jaj
50 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
kilka truskawek

Przygotowanie:

1. Krem patissiere - musimy przygotować wcześniej, żółtka ubijamy z cukrem na gęstą i puszysta masę, mieszamy z mąką kukurydzianą
2. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy wybrany aromat i gotujemy, w naszym przypadku dodajemy liście herbaty zielonej, gdy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia i przecedzamy prze sito, wolnym strumieniem, cały czas energicznie mieszając wlewamy do masy żółtkowej
3. Przelewamy krem do czystego rondla i stawiamy na gaz, mieszając cały czas czekamy aż zgęstnieje, do konsystencji kremu, nie odchodźcie od kremu bo się przypali i będzie do wyrzucenia
4. Gotowy krem przelewamy do miski, przykrywamy folia spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę 
5. Suflety - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, kokilki do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy ścianki cukrem trzcinowym, potrząśnijcie kokilkami aby usunąć nadmiar cukru
6. W czystej i suchej misce ubijamy połowę białek z cukrem, solą i sokiem z cytryny na śnieżnobiałą pianę, dodajemy resztę białek i ubijamy na sztywno
7. Schłodzony krem patissiere ubijamy mikserem na gładką masę, dodajemy 1/2 piany i dokładnie łączymy szpatułką, dodajemy resztę piany i teraz już delikatnie mieszamy
8. Przekładamy masę do każdej kokilki, jeśli brzegi się ubrudziły, wycieramy dokładnie bo się przypalą, nożem wyrównujemy wierzch sufletów, a kciukiem, przy ściankach naczynek, zataczamy koło, suflety lepiej wyrosną, postukaj każdą kokilką aby usunąć z wnętrza pęcherzyki powietrza
9. Wstawiamy kokilki do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy przez 15-20 minut aż suflety urosną o 2/3 wysokości i poruszone będą lekko się chybotały. Podajemy od razu, udekorowane plasterkami truskawek. 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler