Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z oliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Na wysuszonej na popiół słońcem, ziemi, w cieniu ogromnego kilkusetletniego drzewa oliwnego, spi biały pies w brązowo czarne łaty z czego jedna rysuje się na oku psiaka. Na jednym z ogromnych konarów  buja się na wietrze, zawieszona na grubych linach, prowizoryczna huśtawka. W cieniu  drzewa, stoi drewniana ławeczka, na której odpoczywa zadumany staruszek, podpierając się obiema rękami o drewnianą laskę. Na stojącym obok stoliku, nakrytym śnieżnobiałym obrusem stoi ogromny mokry od wody dzban lemoniady, w którym gnieżdżą się plastry limonki, cytryn, listków mięty, oraz kostek lodu. Wesoło podskakująca z nogi na nogę dziewczynka, niesie koszyk pełen kromek wiejskiego chleba i stawia go na stole, zanim wskoczy na huśtawkę sięga do ogromnego, stojącego na ziemi  kosza świeżo zebranych, jaskrawo zielonych, oliwek i pakuje kilka do buzi, zaczyna szybko machać nogami, a huśtawka unosi ją coraz wyżej i wyżej.....































Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania 25 min + 6 min gotowanie


150 g makaronu spaghetti
1 szklana czarnych oliwek
1 szklanka zielonych oliwek
1/2 szklanki kaparów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 suszone chili
1 szklana startego parmezanu
800 g pomidorów w puszcze pelati
oliwa z oliwek
sól, szczypta cukru
garść bazylii

Przygotowanie:


1. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, siekamy cebule i wrzucamy na rozgrzana oliwę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, smażymy chwilkę, siekamy oliwki i kapry, dorzucamy do cebuli i czosnku, podsmażamy co jakiś czas mieszając
2. Suszone chili rozkruszamy na pył i dodajemy do farszu na patelni, dolewamy pomidory z puszki (najlepiej niech będą w całości) zmniejszamy ogień pod patelnią i gotujemy ok 15 minut aż sos się zredukuje, nie może być zbyt wodnisty
3. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy 6 minut
4. Natychmiast odcedzamy i wrzucamy na patelnie z sosem, mieszamy i wykładamy na talerze, posypujemy porwana bazylia i startym parmezanem

Intensywny smak przeniesie Was w śródziemnomorskie klimaty!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Zaglądam tu co dzień by znaleźć inspirację na obiad :) . To już trzeci przepis jaki przyrządziłam z Twojego bloga. Dzięki za inspiracje - znowu było pysznie.
Rak chodzi wspak pisze…
Miód na moje serce! Życzę smacznych inspiracji! Pozdrawiam i dziękuje!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.