
To prawda, że w dzisiejszych czasach twaróg dostać można w każdym sklepie. W wersji bardziej ekologicznej i zdrowszej można go też dostać „u baby”. Jeśli jednak do przysłowiowej „baby” dostępu nie mamy, a wersję zdrowszą mieć chcemy, twaróg możemy zrobić samemu. Nie wspominając już o satysfakcji płynącej ze stworzenia wyrobu własnej roboty. Mnie twaróg kojarzy się ze Świętami Wielkiejnocy, mama zawsze robiła domowy twaróg na świąteczny sernik, wchodzę do kuchni, na kuchence stoi ogromny emaliowany garnek, wypełniony po brzegi białą cieczą, która powoli zaczyna zmieniać swoją konsystencję, podkradam trochę serka z wierzchu, jest cudownie delikatny i słodki, powolny proces dobiegł końca, jeszce tylko kilka godzin odsączania nad zlewem. Następnie ser ląduje w dużej kamiennej misce, teraz mieszanie, tę rolę przejmuje tata, mama co jakiś czas dosypuje coś do miski, a ja siedząc na maleńkim krzesełku, wtykam palec do misy, na koniec garść rodzynek i skórki pomarańczowej - za nią nie przepadam - topią się w białej gęstej, serowej masie. Nadeszła długo oczekiwana chwila, mama zanurza gorący nóż w udekorowanym czekoladą serniku, w jednej chwili kawałek ciężkiego, aksamitnego i gładkiego sernika ląduje na moim talerzu...
Składniki
Czas przygotowania 40 min + 1,5 h pieczenie
Spód brownie
120 g gorzkiej czekolady120 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jaja
70 g mielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mas serowa*
500 g twarogu*500 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
laska wanilii
5 jaj + 2 żółtka
1/3 szklanki śmietany 36%
3 szklanki świeżych malin
* wszystkie skłądniki należy wyjąć wcześniej z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową
* użyłam gotowego trzykrotnie mielonego twarogu, ale Wy możecie zrobić domowy twaróg, potrzebujecie 3 litry mleka świeżego, nie UHT
Mus malinowy
2 szklanki mrożonych malin
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
2. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, okrągłą formę o średnicy 26 cm, wykładamy na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem
3. Do czekolady dodajemy jaja, mieszamy, dosypujemy zmielone migdały oraz przesiana mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy ciasto i wylewamy do przygotowanej formy, pieczemy 15 minut
4. Masa serowa - twaróg i mascarpone mieszamy powoli mikserem elektrycznym, dodajemy mąkę ziemniaczana, cukier, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy ziarenka, dodajemy je do masy serowej
5. Do gładkiej masy dodajemy po jednym jaju, po każdym miksujemy chwilę, na sam koniec dolewamy śmietankę, dobrze wymieszaną masę wylewamy na podpieczony spód, nie wyłączamy piekarnika zwiększamy jego moc do 180 stopni
6. Mus malinowy - do rondelka wrzucamy mrożone maliny, wstawiamy na gaz, czekamy aż zaczną się rozpadać, w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 mąki ziemniaczanej, dodajemy ją do malin i mieszając cały czas czekamy aż zgęstnieje do konsystencji kisielu
7. Za pomocą dwóch łyżeczek wykładamy mus na wierzch sernika, możemy odrobinę wcisnąć mus do środka
8. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok 1 i 1/2 godziny, po godzinie sprawdźcie stopień upieczenia drewnianą szpatułką, jeśli będzie płynny w środku pieczemy jeszcze ok 30 min
9. Upieczony sernik, zostawiamy do wystudzenia, następnie ostrym nożem odkrawamy sernik od brzegów formy, wstawiamy do lodówki na całą noc bez przykrycia
10. Ok 15 minut przed podaniem wyjmujemy sernik z lodówki, dekorujemy świeżymi malinami i posypujemy cukrem pudrem
Kremowy sernik na mocno czekoladowym spodzie przełamany lekko kwaskowatymi malinami!


Komentarze