Przejdź do głównej zawartości

Schab nadziewany szpinakiem


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Chłód i ciemność klatki schodowej otula mnie niczym wielki pled, stąpam po drewnianych schodach obitych metalowymi listwami, stopnie trzeszczą pod moimi stopami. W jednej ręce ściskam maleńki bukiet kwiatów, drugą sunę po drewnianej, rzeźbionej poręczy. Naciskam obluzowany przycisk dzwonka, czekam chwilę, słychać trzask zasuwy zamka i ogromne dwuskrzydłowe, drewniane drzwi otwierają się. W drzwiach pojawia się uśmiechnięta twarz - Wszystkiego najlepszego babciu! - jej umalowane usta całują mnie w policzek, zostawiając na nich irytujący ślad. Wewnątrz panuje charakterystyczny zapach naftaliny pomieszany z perfumami  - Pani Walewska w fioletowym flakonie zawsze stała na toaletce babci. 
Na końcu długiego korytarza są drzwi prowadzące do jadalni, to moje ulubione miejsce tego domu. Pokój jest przestronny i jasny, na środku stoi ogromny stół, nad którym wisi największy żyrandol jaki widziałam, róg jadalni zajmuje czarny fortepian, na którym grywała babcia, pod ścianą przecudnej natury regał, w którym w kryształowej miseczce zawsze można było znaleźć pudrowane landrynki. Opieram się o kaflowy piec i wpatruję w obraz zawieszony na przeciwległej ścianie, ten rozmyty pejzaż zawsze przykuwał moją uwagę, nagle z zawieszenia wybija mnie zapach pieczonego schabu, nadziewanego śliwkami i morelami, który właśnie babcia postawiła na stole....Babciu pozwól, że ja unowocześnię ten przepis :) 



Składniki na 5-6 porcji

Czas przygotowania: 30 min + 1 h pieczenie

1,5 kg schabu bez kości
250 g boczku pokrojonego w kosteczkę
250 g świeżego szpinaku
2 cebule
ok 4 łyżki oleju rzepakowego
100 g masła
sól, pieprz
czosnek, majeranek
1 łyżka masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany 36%

Sałatka

1 fenkuł
2 kwaskowate jabłka
3 młode selery z nacią lub 1 duży
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżka octu winnego z jabłek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier
1 garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Schab - rozcinamy jak książkę, żeby uzyskać płat mięsa, który następnie rozklepujemy na równy plaster o grubości ok 0,5 cm 
2. Nacieramy mięso solą, pieprzem, suszonym majerankiem i roztartym na miazgę czosnkiem, odstawiamy na czas przygotowania farszu
3.  Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w małą kostkę, dodajemy siekaną w kosteczkę cebulę całość smażymy aż lekko się zrumieni, zdejmujemy z patelni
4. Na tłuszczu ze smażenia boczku i cebuli, blanszujemy liście szpinaku i smażymy mieszając aż szpinak zwiędnie, mieszamy z boczkiem i cebulą
5. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni
6. Gotowy farsz przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na schab i zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku, związujemy dobrze sznurkiem do pieczeni, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła i na dużym ogniu szybko obsmażamy mięso ze wszystkich stron, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, na wierzchu mięsa układamy kilka płatków zimnego masła i pieczemy ok 3-4 godzin, mięso powinno uzyskać temepraturę ok 70 stopni
7. Sałatka - selera obieramy i ścieramy na cieniutkie plasterki, jeśli używacie dużego selera plasterki przekrójcie na pół, jabłka pozostawiamy w skórce i kroimy na cieniutkie półksiężyce, z fenkułu odcinamy końcówki, pozostawiając delikatne listki, fenkuł siekamy w wzdłuż na plastry
8. Sos do sałatki -  przygotowujemy z wymieszania majonezu, jogurtu, łyżeczki musztardy i octu winnego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i zalewamy pokrojone warzywa,wierzch sałatki posypujemy posiekanymi listkami fenkułu, możecie dodać garść posiekanych orzechów włoskich. 
9. Wyjmujemy schab z pieca, do naczynia ze smażenia mięsa dolewamy szklankę wina i wstawiamy do piekarnika, pozwalamy aby sos się zagotował, wyjmujemy naczynie z piekarnika, przecedzamy sos przez sito na patelnię, dodajemy śmietankę i redukujemy chwilę,  dodajemy 1 łyżkę zimnego masła, aby zagęścić sos
10. Ze schabu usuwamy sznurek, kroimy w niezbyt grube plastry, podajemy z sosem i sałatką

Eleganckie i nowoczesne danie w sam raz na rodzinne spotkanie!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.