Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z truskawkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Pobudka! właściwie to nawet niezamierzona, jednak czerwcowe słońce bezczelnie wdziera się do mojej sypialni przez okno dachowe, opierając swe promienie centralnie na mojej twarzy, dość irytujące, wstaję więc niechętnie. Schodząc po schodach marzę o mocnej kawie, dzięki mojemu ekspresowi spełniam swoje kawowe marzenie dość szybko, wychodzę do ogrodu, siadam na hamaku i rozkoszuję się chwilą samotności. Wpatruję się w szumiące na wietrze brzozy, obserwuję dwie pliszki chlapiące się w strumyku, oraz pracujące żwawo, na kwiatach lawendy, pszczoły. Z błogiego stanu wyrywa mnie jednak myśl, że za chwilę obudzi się głodna rodzina i będzie trzeba coś wymyślić na śniadanie. W weekend rezygnuje z rutyny, to daje mi poczucie wolności, lubię długie śniadania, najlepiej takie które można jeszcze podjadać do obiadu, a w tej roli doskonale sprawdzają się placki. Ruszam więc do spiżarki i wyjmuję ogromny słój przygotowanej wcześniej mieszanki na słodkie placuszki, za chwilę dom wypełni się zapachem masła, owoców i kolejnej cafe latte. Zapraszam na wolne śniadanie.























Składniki: na 15 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut

Mix na placki

600 g mąki
3 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
400 g cukru

Ciasto

Na każde 150 g miksu na placki dodaj:
1 jajo
250 ml pełnotłustego mleka
1 łyżka stopionego masła
250-300 g truskawek (możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, bananow, jezyn) 
cukier puder

Przygotowanie:

1. Mix - przygotujcie sobie taki mix i zawsze miejcie pod ręką, zwłaszcza jeśli macie dzieciaki, wtedy szybko przygotujecie doskonałe śniadanie nie tylko dla najmłodszych. Wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia, sól sodę i cukier
2. Odmierzamy 150 g miksu na placki, dodaj jajo, mleko i roztopione masło
3. Rozgrzewamy żeliwną lub teflonową patelnię, nie smarujemy jej już tłuszczem, wykładamy po łyżce na patelnie, układamy pokrojone w plasterki truskawki i smażymy na średnim ogniu
4. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza to znak, że trzeba przewrócić placuszki, smażymy na złoty kolor
5. Podajemy posypane cukrem pudrem, smakują również na zimno

Letni weekend czas zacząć!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

whiness pisze…
Dobrze mieć pod ręką w domu taki gotowy miks :) Może też pokuszę się o jego przygotowanie, to na pewno spore zaoszczędzenie czasu.
Anonimowy pisze…
Nie 400g, a chyba 40g cukru.
słodki kompromis pisze…
Niestety albo stety, nie 40g a właśnie 400g, na 600 g mąki przypada właśnie tyle cukru ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi