Przejdź do głównej zawartości

Pizza wiosenna łąka


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Podróżuje z dziećmi, w radiu cichutko pobrzmiewa "What a wonderful world", dzieciaki smacznie śpią, na zewnątrz panuje nie lada upał, przyjemny chłód i spokój chciałoby się zatrzymać na dłużej . Kieruję się w stronę małego miasteczka, mijając po drodze kompleksy pól i łąk, biorę ostry zakręt w prawo i moim oczom ukazuje się genialna kolorowa połać, łąkę tworzą tysiące krwisto czerwonych maków, niebieskich chabrów i biało-żółtych stokrotek, wszystko wygląda tak bajecznie, że zatrzymuje mnie na dłuższą chwilę, otwieram okno, zostaje odurzona słodkim zapachem kwitnących w pobliżu krzewów czarnych bzów, wkradający się do samochodu podmuch gorącego powietrza zmusza mnie do powrotu.  Ruszam dalej wiedząc już, że ten widok zaowocuje w mojej kuchni czymś smacznym, z zachowaniem tej bajecznej kolorystyki. 































Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 20 min + 1 godzina wyrastanie + 20 min pieczenie

Ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant 
1 łyżeczka soli
500 g pomidorków koktajlowych (pomarańczowych, czerwonych, chocolate cherry)
1 mozzarella
150 g sera pleśniowego 
1 łyżeczka suszonego oregano 

Sos pomidorowy:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebula 
400 g pomidorów z puszki
100 g pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

1. Ciasto - mikserem wyposażonym z hak do wyrabiania ciasta mieszamy mąkę, drożdże, sól i 100 ml ciepłej wody, w międzyczasie dolewamy resztę wody i wyrabiamy, aż składniki się dobrze połączą, ugniatamy jeszcze chwilę na blacie kuchennym, aż ciasto będzie sprężyste. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h, aż podwoi objętość
2. Sos pomidorowy - na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz łyżkę przecieru, gotujemy ok 40 min aż sos się zredukuje
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
4. Ciasto wyrabiamy jeszcze na blacie, rozwałkowujemy na dowolny kształt o średnicy ok 20 cm
5. Blachę do pieczenia  smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego pieca na 3 minuty
6. Na podgrzana blachę przekładamy ciasto, smarujemy sosem pomidorowym, układamy poprzekrawane na pół pomidorki, posypujemy suszonym oregano, i wstawiamy do piekarnika na 20 min
7. Po tym czasie wyjmujemy pizzę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i porwaną mozzarellą 
8. Pieczemy jeszcze ok 5 minut aż sery się roztopią  

Czyż nie przypomina kwiecistej łąki? 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.