Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane




Te maleńkie cudeńka z niespodzianką w środku, każde osobiście dopieszczone i udekorowane, są dla mnie kwintesencją emocji jakie przekazujemy naszym najbliższym serwując na stół pierogi. Gotowanie to emocje, we mnie one wrzą niczym woda na makaron kiedy stoję u steru mojej kuchni, a kiedy wzbudzam zachwyt podniebienia serce moje się uskrzydla. Gotując przekazuję jak bardzo kochamy, szanuje i lubię osoby, które zechciały skosztować mojej potrawy...dziś na drzwiach mojej kuchni napis Pierogarnia - zapraszam!
















 


Składanki na 40 szt.

Czas przygotowania: 1,5 godziny 

Ciasto pierogowe:

400 g mąki pszennej
wrząca woda

Farsz: 

500 g truskawek
250 g twarogu
2 łyżki cukru pudru
kilka igiełek rozmarynu
kilka gałązek mięty
czarny pieprz

Sos rabarbarowy:

5 łodyg rabarbaru
5-6 łyżek brązowego cukru
ocet balsamiczny 
1 łyżka masła 


Przygotowanie: 

1. Ciasto - mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy trochę wrzącej wody i zagniatamy, uwaga można się poparzyć, woda musi być wrząca, próbowałam robić cisto z jedynie ciepłą wodą, jednak to wrzątek zapewnia doskonałość ciasta. Wodę dolewamy stopniowo, tyle ile zabierze mąka, gdy ciasto da się już połączyć w kulę, odstawiamy wodę
2. Teraz zagniatamy, delikatnie ale z wyczuciem....sprawdzamy czy aby na pewno jest sprężyste...;)
3. Na czas przygotowania farszu, ciasto przykrywamy ciepłą miską

4. Farsz - truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg, rozmaryn i miętę siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (niezbyt dużo) i ok 1 i 1/2 łyżką cukru pudru.. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy
5. Na podsypanej, odrobiną mąki, stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek, wycinany kółka lub kwadraty (wtedy wyjdą Wam trójkątne pierogi) na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i ....zawijamy niczym ten świstak sreberka ;)
dokładnie zlepiając brzegi
6. W dużym garnku gotujemy lekko osolona wodę, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia 
7. Sos - rabarbaru nie obieramy, młodych łodyg nie trzeba pozbawiać tych zmysłowo różowawych osłonek, kroimy w niewielki kawałki, takie wielkości cukierka
8. Na patelnie wsypujemy brązowy cukier i czekamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojony rabarbar, podrzucamy go na patelni, chwile karmelizujemy i dolewamy ocet balsamiczny, tyle żeby lekko zakryć owoce, dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i od razu polewamy nim porcje pierogów
9. Przed podaniem oprószamy pierogi cukrem pudrem

Smacznego! 










Komentarze

Przepiękne. A opisane tak, że aż chce się iść do kuchni lepić.. ;)
Rak chodzi wspak pisze…
niechaj się kleją dobrze ;) pozdrawiam
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) http://bymagda.blog.pl/liebster-blod-award/
Maggie pisze…
Szalenie ciekawy przepis! Truskawki i mieta bardzo sie lubia, a dodatek pieprzu intryguje.
Rak chodzi wspak pisze…
Dodaje ciekawej pikanterii, wyczuwalnej gdzieś w tle :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.