Przejdź do głównej zawartości

Pappardelle z trzema serami


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Latem często gotuję makaron, dla mnie to genialny produkt, sposobów na podanie makaronu jest miliony i każdy będzie idealny, nawet najprostsze połączenia takie jak doskonała oliwa, czosnek, pomidory i bazylia, staną się mistrzostwem smakowym pod warunkiem, że dobrze ugotujemy makaron. Nie znoszę przegotowanego makaronu, smakuje wtedy koszmarnie, chociaż nie wiadomo jakie miałby dodatki to nie zasmakuje nikomu. Dobry makaron porusza się na talerzu, nie jest zbita kluchą, a gryziony stawia lekki opór zębom. Jedząc pastę przychodzą mi na myśl obrazy znad morza Tyrreńskiego. Jest późne popołudnie, zgiełk miasta zanika, ludzie zasiadają w ulubionych trattoriach, zamawiają aperitivo i antipasto - na stołach pojawiają się wtedy opiekane crostini i bruschetta z pomidorami, a do tego Campari lub Cinzano, no i oczywiście nie może zabraknąć doskonałej oliwy z oliwek, to absolutna podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Nadeszła pora na primo, czyli pierwsze danie, i tutaj króluje właśnie pasta, zewsząd unosi się obłędny zapach oliwy, czosnku, bazylii, owoców morza, wszystko to sprawia, że staję się ogromnie głodna i zasiadam przy jedynym wolnym stoliku, nakrytym obrusem w biało niebieską kratę i zamawiam kieliszek Campari i pastę, a w koło mnie wesoło biegają słodkie bambino. 





















Składniki na 3 porcje

Czas przygotowania : 15 minut

500 g makronu pappardelle
200 g sera pleśniowego Blue
1 szklanka startego parmezanu
200 g sera ricotta
oliwa z oliwek
sól, pieprz
mielona słodka papryka
garść listków świeżej szałwii
3 łyżki masła

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu gotujemy mocno osolona wodę, wrzucamy makaron i gotujemy 6 minut, odcedzamy zachowując 1 szklankę wody z gotowania makaronu
2. Makaron mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek 
3. Ser pleśniowy kruszymy w mniejsze kawałki, parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki, razem z odsączona ricotta mieszamy wszystkie sery z makaronem, dolewamy 1/2 szklanki wody z gotowania mararonu, jeśli jest za suchy dolejmy jeszcze troche
4. Roztapiamy masło, dorzucamy listki szałwii i smażymy chwilkę
5. Każdą porcję makaronu polewamy masłem szałwiowym, posypujemy  solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą suszonej papryki

Genialne bo proste, świeże, szybki a jakże smaczne!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

whiness pisze…
Serowe? Już wiem, że je polubię! :) Jestem wielką fanką wszelkich serowych połączeń, jeśli chodzi o makaron.
Maggie pisze…
Duzo sera = duzo radosci :)
Anonimowy pisze…
Włoska kuchnia w najlepszym wydaniu ! Pozdrawiam i czytam dalej :) Uwielbiam Twoje wpisy !
Rak chodzi wspak pisze…
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie, zapraszam gorąco ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.