Składniki na 16 sztuk
Czas przygotowania: 20 min + 3 h wyrastanie + 25 min pieczenie
Ciasto
1 i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka wcześniej ugotowanych tłuczonych ziemniaków
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki soli
Nadzienie
Przygotowanie:
1. Do malaksera, wlewamy wodę i wsypujemy drożdże. odstawiamy na 2 minuty, dodajemy utłuczone zimne ziemniaki i oliwę, mieszamy kilkakrotnie, następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, potrwa to ok 5 minut
2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, lub na 12 godzin do lodówki, ciasto powinno podwoić swoją objętość, nie przejmujcie się konsystencją ciasta, będzie bardzo kleista
2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, lub na 12 godzin do lodówki, ciasto powinno podwoić swoją objętość, nie przejmujcie się konsystencją ciasta, będzie bardzo kleista
Życzę równie udanego dnia co śniadania!


Komentarze