Przejdź do głównej zawartości

Paluchy z serem, szynką i pomidorami


Po korporacyjnych korytarzach snuje się Pan Kanapka, w wiklinowym koszyku tłoczą się różnorodne propozycje śniadaniowe, a to buła z szynka i jaskrawo zieloną sałatą, a to z serem dziurawym, a może sałatka jajeczna, wszystko smaczne i świeże, ale jakoś mi się objadło, trochę to nudne. Pan Kanapka zagląda nieśmiało do mojego biura
 - A dla Pani? 
- a coś nowego? 
- to co zwykle szanowna Pani
nie mając zamiaru przymierać głodem do końca dniówki decyduję się na "bułę"ale zainspirowało to mnie do stworzenia alternatywy śniadaniowej. Jeśli i Wam tradycyjne śniadanie się lekko przejadło, proponuję małą odmianę na ciepło, choć niekoniecznie bo w temperaturze pokojowej smakują równie dobrze. Obiecałam przepis na wykorzystanie drugiej części ciasta na chleb z oliwkami, co niniejszym czynię. Proponuję paluchy z szynką, mozzarellą i pomidorami. Gwarantuję doskonałą przerwę śniadaniową i zachwyt współpracowników. 
































Składniki na 16 sztuk
Czas przygotowania: 20 min + 3 h wyrastanie + 25 min pieczenie 


Ciasto 

1 i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka wcześniej ugotowanych tłuczonych ziemniaków
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki soli

Nadzienie

16 plasterków szynki
16 plastrów mozzarelli
16 plastrów pomidora
sól gruboziarnista
świeży rozmaryn lub oregano


Przygotowanie:


1. Do malaksera, wlewamy wodę i wsypujemy drożdże. odstawiamy na 2 minuty, dodajemy utłuczone zimne ziemniaki i oliwę, mieszamy kilkakrotnie, następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, potrwa to ok 5 minut
2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, lub na 12 godzin do lodówki, ciasto powinno podwoić swoją objętość, nie przejmujcie się konsystencją ciasta, będzie bardzo kleista

3. Kiedy ciasto wyrosło wykładamy na podsypaną maka stolnice i dzielimy na 16 równych części
4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
5. Każda część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o boku ok 12 cm, na każdym układamy plasterek szynki, pomidora i mozzarelli, zawijamy przeciwległe robi kwadratu i zlepiamy ze sobą, posypujemy gruboziarnistą solą i ziołami, paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
6. Pieczemy 25 min na złoty kolor
7. Smakują doskonale na gorąco i zimno, możecie je również zamrozić, a potem jedynie podgrzać w piekarniku

Życzę równie udanego dnia co śniadania!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.