Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z truskawkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung







Ech, te truskawki, moja fascynacja tymi owocami nie ustaje, wciąż mnie zachwycają i kupuje ich na tony, są coraz ładniejsze a przecież sezon dobiega końca. Właściwie znajduję dla niech tak wszechstronne zastosowanie, że mogłabym wydać książkę "Truskawki same w kuchni", są rozkoszne, uwielbiam na nie patrzeć, fotografować, jeść a jeszcze bardziej przygotowywać z nich łakocie, tym razem może trochę szablonowo, ale jak bardzo pysznie sami się przekonacie, no bo czy jest ktoś kto nie lubi muffinek? Ręka do góry, już ja go przekonam moimi słodkimi, puszystymi, wilgotnymi w środku i rozpadającymi się w ustach babeczkami :)

Składniki na ok 28 sztuk

Czas przygotowania 20 min + 35 minut pieczenia

800 g truskawek
300 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
starta skórka z 1 limonki lub cytryny
3 jaja
laska wanilii (opcjonalnie)
1 szklanka maślanki lub jogurtu
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
cukier puder

Przygotowanie: 

1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy skórkę z limonki oraz po jednym jajku, ucieramy dokładnie (nie wrzucajcie wszystkich jaj na raz, bo masa się zważy)
2. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni
3. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami
4. Do masy maślanej dodajemy szklankę jogurtu lub maślanki, jeśli używamy, dodajemy również wyłuskane ziarenka laski wanilii, mieszamy
5. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy w dwóch turach do masy maślanej, mieszamy dosłownie chwilę, tylko wtedy muffiny będą puszyste
6. Większe truskawki kroimy na 4 części, mniejsze na pół i dodajemy do ciasta, delikatnie przemieszajcie
7. Kopiatą łyżkę ciasta wkładamy do każdej papilotki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 minut aż nabiorą lekko złotawego koloru, a wetknięty weń patyczek będzie suchy
8. Nie wyjmujemy muffinek z foremek przez co najmniej 15 minut, muszą stygnąc w foremkach, inaczej rozpadną się przy wyjmowaniu
9. Podajemy oproszone cukrem pudrem

Urocze muffinki grzechu warte!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Jedzonko pisze…
A ktoś już od razu sięgnął po jedną :) Baardzo smakowicie wyglądają!
Rak chodzi wspak pisze…
Tak, ciężko poskromić te małe rączki przed podkradaniem słodkości :)pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.