Przejdź do głównej zawartości

Lasagne


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Na niewielkim dziedzińcu panuje gwar, bambino biegają i polewają się wodą z cynkowych wiaderek, zabawie towarzyszy śmieszny czworonóg w łaty. Na zawieszonych pomiędzy oknami sznurkach, suszy się pranie....dużo prania. Budynki ustawione są tak, że tworzą jakby zamknięty krąg z wspólnym placem po środku. W centralnym punkcie owego dziedzińca znajduje się kamienna fontanna, po której dostojnie spaceruje biały kot. Z otwartych na oścież okiem wydobywa się zapach gotowanego obiadu, czuję pomidorowy sos i zapach smażonego czosnku. Nagle słychać kobiecy głos nawołujący rozkrzyczane bambino - "la cena è quasi pronta", dzieciaki żywiołowo biegną w stronę dużego białego stołu ustawionego pod ogromną pergolą kwitnących bugenwilli. Z jednej z kamienic wyłania się śliczna Włoszka o okrągłych kształtach , niosąca sporych rozmiarów kamienne naczynie, wspinam się na palce chcąc dostrzec co jest w środku jednak zapach jaki się za nią unosi przywodzi mi na myśl, że jest to......aaaaaaaa, tracę równowagę i z ogromnym pluskiem wpadam wprost do fontanny z lodowatą wodą....to Lasagne.




























Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania 25 min + 40 min pieczenie


Sos bolognese

500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 
200 g surowego makaronu lasagne
500 ml passaty pomidorowej lub pomidory w puszcze
1 cebula
3 ząbki czosnki
2 kilki mozzarelli 
1 szklanka startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy


2 łyżki masła
2 łyżki maki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą
2.Sos bolognese -  na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, kiedy zmięknie dodajemy posiekane ząbki czosnku i mięso mielone, smażymy całość ok 10 min, mieszając rozdrabniamy mięso
3. Kiedy mięso jest usmażone dolewamy pomidorową passatę (sos pomidorowy) lub pomidory w puszcze
4. Doprawiamy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i gotujemy sos ok 15 minut aż trochę się zredukuje
5. Sos beszamelowy - do rondelka dodajemy 2 łyżki masła kiedy się rozpuści dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy, utworzy się zasmażka, dolewamy mleko i mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem
6. Na dno naczynia układamy plastry makaronu, na to trochę sera, sos bolognese, sos beszamelowy, ser i znów makaron i tak aż do wyczerpania składników, na sam koniec układamy płaty makaronu, które przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy sporą ilością startego parmezanu
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut

Zapach pomidorów, smażonego czosnki i zapiekanych serów, a do tego kieliszek białego wina i mamy Italię na stole!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.