Przejdź do głównej zawartości

Linguine z krewetkami




Otwieram oczy....przez szczeliny w okiennicach  do ciemnego pokoju wkradają się promienie słońca , tworząc jakby sieć złotych nitek, wpadających wprost do mego łóżka, stąpając po zimnej podłodze podchodzę do okna, jednym ruchem ręki otwieram okiennice...głośno skrzypią, odstraszający tym samym dwie koczkodanki.....znów czyhają na moje bibeloty. Słońce zalewa pokój swym jasnym blaskiem.  Zamykam oczy, słyszę szum fal dobijających do brzegu, powietrze jest gorące i słodkie....przesycone zapachem akacji i innych kwiatów, których nazw nawet nie staram się zapamiętać. Na brzegu stoi kuter rybacki, maleńcy ludzie wyładowują kosze na brzeg....ciekawe co kryją w sobie...zaciągam mocno powietrze, zapach morza podrażnia moje podniebienie, chcące skosztować zmysłowych darów morza......to obrazek z wakacji, który zawsze pozostanie w mojej głowie, a ja postaram się odtworzyć wakacyjny klimat  na talerzu....




























Składniki na 2 porcje:

Czas przygotowania: 40 min

200 g makaronu spaghetti
300 g świeżych krewetek*
1 łyżka płatków chilli
4 ząbki czosnku
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
oliwa extra vergine
ćwierć szklanki białego wina wytrawnego
pęczek posiekanej pietruszki
sól

*jeśli nie uda Wam się zdobyć świeżych, użyjcie mrożonych królewskich

Do podania:

bagietka z masłem czosnkowym,
kieliszek białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

1.Krewetki obieramy, odrywamy głowę, delikatnie zdejmujemy pancerzyk, zostawiamy ogonek, nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu i usuwamy czarną żyłkę, jeśli używamy mrożonego produktu, czas przygotowania skraca się, gdyż pomijamy proces obierania
2. Gotujemy osoloną wodę w dużym rondlu
3. Na patelnię wlewamy ok 3 łyżek oliwy, wrzucamy krewetki, posiekany czosnek, płatki chilli i smażymy całość ok 2 minuty, dodajemy sok i skórkę z cytryny
4. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente, ok 6 minut
5. Na patelnię z krewetkami wlewamy wino i 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu (zagęści nam sos), stawiamy na chwilę na gaz, dorzucamy odcedzony makaron i całość mieszamy, posypujemy siekaną pietruszką
6. Masło ziołowe - kostkę masła wyjmujemy wcześniej z lodówki, siekamy zioła (pietruszkę, szczypiorek, bazylię) siekamy również czosnek - wszystko  mieszamy z masłem, doprawiamy sola i pieprzem. Bagietkę możemy podpiec w piekarniku, jeśli jesteśmy fanami chrupiącej :)

Dla mnie kwintesencja smaków wakacji!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Bardzo smaczne:)Muszę wypróbować! http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.