Wczesny poranek, deszcz stuka o moje okno dachowe, otwieram oczy a nad głową kłębią mi się ciężkie chmury, obok słodko śpią przytulone do siebie dzieciaki a ja najchętniej wtuliłabym się w poduszkę i przeczekała do prawdziwej wiosny....ale cóż, biegnę na dół, włączam ekspres do kawy - zaczyna syczeć...kubek....kawa....mleko....ale zaraz czegoś tu brakuje.......hmmm czegoś słodkiego, maślanego, z lekka nutką cynamonu, miękkiego i jeszcze ciepłego...już wiem i zaraz Wam o tym opowiem....
Składniki na ok 17-20 sztuk
Czas przygotowania: 30 min + 1h i 20 min wyrastanie ciasta + 15 min pieczenie
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej1 łyżeczka soli
3 łyżeczki suszonych drożdży
2 szklanki mleka
125 g masła
3/4 szklanki cukru
Nadzienie:
6 łyżek miękkiego masła1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
Sos:
1/2 kostki masła1/2 szklanki brązowego cukru*
1/2 szklanki śmietany 30%
*możecie dodać cukru muscovado, sos będzie ciemniejszy
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i wlewamy mleko, czekamy chwile żeby mieszanina była lekko ciepła, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy2. W misce mieszamy mąką i sól, miksując robotem kuchennym, wolno dodajemy maślano-mleczną mieszaninę, miksujemy aż składniki się połączą (używamy do tego robota kuchennego wyposażonego w hak do wyrabiani ciasta, jeśli takiego nie macie, ciasto wyrabiamy na blacie)
3. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wyrzucamy je na podsypany mąka blat i ugniatamy aż będzie sprężyste
4. Odkładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, ciasto powinno podwoić swoją objętość, w tym czasie wyjmujemy z lodówki kostkę masła, żeby się ogrzała
4. Po upływie godziny, dzielimy ciast na 2 części, jedną zawijamy w folie i albo mrozimy albo wkładamy do lodówki celem przygotowania innego słodkiego pieczywa następnego poranka (to duże ułatwienie bo mamy już gotowe ciasto, wystarczy zmienić nadzienie i mamy koleją cudowną modyfikację słodkiego pieczywa)
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni po upływie 20 minut, posypujemy bułeczki płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut
7 Sos - do rondelka dodajemy masło, kiedy się rozpuści dodajemy brązowy cukier i śmietankę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut
Nie ma nic piękniejszego o poranku niż zapach kawy i świeżo upieczonego chleba!

Komentarze