Przejdź do głównej zawartości

Cynamonowe zawijańce z sosem toffi




Wczesny poranek, deszcz stuka o moje okno dachowe, otwieram oczy a nad głową kłębią mi się ciężkie chmury, obok słodko śpią przytulone do siebie dzieciaki a ja najchętniej wtuliłabym się w poduszkę i przeczekała do prawdziwej wiosny....ale cóż, biegnę na dół, włączam ekspres do kawy - zaczyna syczeć...kubek....kawa....mleko....ale zaraz czegoś tu brakuje.......hmmm czegoś słodkiego, maślanego, z lekka nutką cynamonu, miękkiego i jeszcze ciepłego...już wiem i zaraz Wam o tym opowiem....


































 


 

 

Składniki na ok 17-20 sztuk

Czas przygotowania: 30 min + 1h i 20 min wyrastanie ciasta + 15 min pieczenie

Ciasto:

6 szklanek mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki suszonych drożdży
2 szklanki mleka
125 g masła
3/4 szklanki cukru

Nadzienie: 

6 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu

Sos:

1/2 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru*
1/2 szklanki śmietany 30%

*możecie dodać cukru muscovado, sos będzie ciemniejszy

Przygotowanie:

1. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i wlewamy mleko, czekamy chwile żeby mieszanina była lekko ciepła, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy
2. W misce mieszamy mąką i sól, miksując robotem kuchennym, wolno dodajemy maślano-mleczną mieszaninę, miksujemy aż składniki się połączą (używamy do tego robota kuchennego wyposażonego w hak do wyrabiani ciasta, jeśli takiego nie macie, ciasto wyrabiamy na blacie)
3. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wyrzucamy je na podsypany mąka blat i ugniatamy aż będzie sprężyste
4. Odkładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, ciasto powinno podwoić swoją objętość, w tym czasie wyjmujemy z lodówki kostkę masła, żeby się ogrzała
4. Po upływie godziny, dzielimy ciast na 2 części, jedną zawijamy w folie i albo mrozimy albo wkładamy do lodówki celem przygotowania innego słodkiego pieczywa następnego poranka (to duże ułatwienie bo mamy już gotowe ciasto, wystarczy zmienić nadzienie i mamy koleją cudowną modyfikację słodkiego pieczywa)
5. Na blacie podsypanym mąka, rozwałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 60/30 cm, smarujemy sowicie miękkim masłem, i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy ciasno wzdłuż długiego boku, kroimy na 4 cm kawałki i układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy ok 1 cm odstępy pomiędzy bułeczkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni po upływie 20 minut, posypujemy bułeczki płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut
7 Sos - do rondelka dodajemy masło, kiedy się rozpuści dodajemy brązowy cukier i śmietankę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut

 

 

 

Nie ma nic piękniejszego o poranku niż zapach kawy i świeżo upieczonego chleba!




Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.