Przejdź do głównej zawartości

Croissanty z czekoladą


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Mamusiu....mam doskonały pomysł, zróbmy tacie niespodziankę
- Cudownie Kochanie, jaki masz pomysł? 
- Może śniadanie?
- Doskonale, sprawdzę co możemy przygotować
Znajduję w lodówce, gotowe ciasto francuskie i kilka bananów - croissanty, wszyscy je lubią!
- Mamo,  a może to? - biegnie z wielkim słoikiem kremu orzechowego, w którym już zdążył umaczać palec
Doskonale, za chwilę dom wypełni się zniewalającym zapachem,  czekolady, masła i kawy!
- Mamo, ale ja chcę jeszcze jakąś niespodziankę...znika w swoim pokoju, żeby po dłuższej chwili wyłonić się z niego z uroczym portretem taty.....
- hmmm.....ciekawe uszy, Kochanie! choć i pomóż mi -  podsuwam mu miskę posiekanych orzechów...sypiemy nie jemy...
- ale będzie pysznie pachnieć, a mogę oblizać łyżkę?
Szybko, szybko bo za chwilę się obudzi, jeszcze tylko espresso z pianką, kilka stokrotek i gotowe idziemy
Na schodach rozlega się  głośne - Aaaaaaa! zapomniałem obrazka - o matko teraz to już na pewno się obudził!
- Wszystkiego najlepszego tato, chociaż urwis jestem mały, ale to nie wada przecież, bez urwisów to by były same nudy na tym Świecie!








Składniki na 4 sztuki

Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenie



1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 banana
4 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego*
garść siekanych orzechów laskowych
1 żółtko

*można zastąpić kostkami czekolady

Przygotowanie:


1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni
2. Ciasto francuskie kroimy na 4  trójkąty, każdy smarujemy kremem orzechowym, układamy pokrojone w kawałki banany i posypujemy posiekanymi orzechami
3. Zwijamy trójkąty, zaczynając od krótszego boku, wyginamy tworząc półksiężyce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy na złoty kolor ok 25 minut
4. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem

Dziecinnie proste, bajecznie smaczne śniadanie nie tylko dla taty!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Genialne! Jak ja bym chciał dostać taki prezent na Dzień Ojca ! haha
ladylaura. pisze…
Szybkie i smaczne,pozdrawiam.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi