
- Cudownie Kochanie, jaki masz pomysł?
- Może śniadanie?
- Doskonale, sprawdzę co możemy przygotować
Znajduję w lodówce, gotowe ciasto francuskie i kilka bananów - croissanty, wszyscy je lubią!
- Mamo, a może to? - biegnie z wielkim słoikiem kremu orzechowego, w którym już zdążył umaczać palec
Doskonale, za chwilę dom wypełni się zniewalającym zapachem, czekolady, masła i kawy!
- Mamo, ale ja chcę jeszcze jakąś niespodziankę...znika w swoim pokoju, żeby po dłuższej chwili wyłonić się z niego z uroczym portretem taty.....
- hmmm.....ciekawe uszy, Kochanie! choć i pomóż mi - podsuwam mu miskę posiekanych orzechów...sypiemy nie jemy...
- ale będzie pysznie pachnieć, a mogę oblizać łyżkę?
Szybko, szybko bo za chwilę się obudzi, jeszcze tylko espresso z pianką, kilka stokrotek i gotowe idziemy
Na schodach rozlega się głośne - Aaaaaaa! zapomniałem obrazka - o matko teraz to już na pewno się obudził!
- Wszystkiego najlepszego tato, chociaż urwis jestem mały, ale to nie wada przecież, bez urwisów to by były same nudy na tym Świecie!
Składniki na 4 sztuki
Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenie
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 banana
4 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego*
garść siekanych orzechów laskowych
1 żółtko
*można zastąpić kostkami czekolady
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni
2. Ciasto francuskie kroimy na 4 trójkąty, każdy smarujemy kremem orzechowym, układamy pokrojone w kawałki banany i posypujemy posiekanymi orzechami
3. Zwijamy trójkąty, zaczynając od krótszego boku, wyginamy tworząc półksiężyce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy na złoty kolor ok 25 minut
4. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem
Dziecinnie proste, bajecznie smaczne śniadanie nie tylko dla taty!


Komentarze