Przejdź do głównej zawartości

Coq au vin z kopytkami z koziego serka


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Jest coś magicznego we wschodach i zachodach słońca, krajobraz otula się wtedy najprzyjemniejszym światłem. Kolory stają się intensywniejsze, a krawędzie lekko rozmyte. Wśród zielonych rzędów winorośli suną, niczym cienie, postacie niosące na plecach ogromne kosze - trwa winobranie. Uprawy ciągną się aż po horyzont, mieniąc się kolorami zieleni i fioletu .Na plecach czuję przyjemne ciepło kamiennej ściany budynku winnicy, o który się opieram, w powietrzu unosi się zapach wiszącej na ścianach lawendy, przed wejściem stoją rzędy drewnianych, wypełnionych po brzegi kiściami winogron beczki. Pod prowizorycznym zadaszeniem z płótna stoi ogromna kadź do której rośli mężczyźni wrzucają kiście prawie granatowych winogron, po czym młode dziewczęta trzymając się za ręce tańczą w koło, ugniatając stopami zawartość kadzi. Wesoła subtelna muzyka miesza się ze śpiewem cykad, nastał radosny czas zbiorów i ciekawość co tym razem przyniósł rok, jakie aromaty zakorkujemy w ciemnozielonych butelkach. Ja wykorzystałam jedną z tych butelek do przygotowania tradycyjnej potrawy francuskich prowincji - koguta w winie.




























Składniki na 5-6 porcji


Czas przygotowania: 40 min + 24 h marynowanie + 1 h pieczenie 



16 kawałków kurczaka (nogi, podudzia)
1 l wytrawnego czerwonego wina
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
4 liście laurowe
5 goździków
4 ząbki czosnku
gałązka świeżego tymianku
1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki
250 g małych pieczarek
250 g cebulek szalotek
200 g wędzonego boczku
1/2 szklanki brandy (opcjonalnie)
sól
mąka pszenna
masło klarowane

Kluseczki na ok 40 szt

125 g ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
150 g kremowego serka koziego
sól
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku


Przygotowanie:


1. Marynata - wino przelewamy do rondla i zagotowujemy, ostrożnie podpalamy i dodajemy selera, marchewki, czosnek, cebulę, goździki, 2 liście laurowe, gałązkę tymianku, łyżkę konfitury porzeczkowej oraz szczyptę soli, wino redukujemy na średnim ogniu  o połowę, to zajmie ok 20 minut
2. Kiedy wino się zredukuje, przecedzamy przez sito i odstawiamy do ostygnięcia
3. Z kawałków kurczaka zdejmujemy skórę i zalewamy go zredukowanym winem, wstawiamy do lodówki na 24 godziny
4. Następnego dnia - boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni, kiedy się zrumieni przekładamy na miseczkę
5. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty, której nie wylewamy, mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, odtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu ze smażenia boczku, usmażone kawałki przekładamy do dużej brytfanki
6. Na klarowanym maśle smażymy na złoto w całości pieczarki oraz obrane szalotki, również w całości
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
7. Do kurczaka dodajemy usmażony boczek, grzyby, szalotki, 2 liście laurowe, pozostałą marynatę oraz 1/2 szklanki brandy, jeśli używacie
8. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na 1 godzinę
9. Kluseczki - ugotowane, jeszcze ciepłe  ziemniaki, przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 jaja, mąkę i serek kozi, mieszamy dokładnie, wyrabiając kule, następnie rolujemy na wałeczek i kroimy nożem ukośne kopytka, gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 2 minuty od wypłynięcia kluseczek na powierzchnie wody
10. Kluseczki podajemy do kurczaka polane odrobina masła z dodatkiem listków tymianku

Niesamowicie aromatyczne i proste danie dla wielu gości! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.