Składniki 4-6 porcji
Czas przygotowania 20 min + 40 min pieczenie
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g niezbyt tłustego boczku*
2 cebule
100 g suszonych śliwek
80 g orzechów*
4 jaja
100 ml mleka
150 ml oliwy
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
pieprz
pęczek szczypiorku
kilka łyżek tartego parmezanu
Do podania:
korzeń świeżego chrzanu
duży kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
sól. pieprz
odrobina cukru pudru
łyżka soku z cytryny
*możecie użyć dowolnej kiełbasy
*możecie użyć pistacji, orzechów włoskich, orzechów pecan
Przygotowanie:
1. Ciasto jest super proste w wykonaniu, możecie dodać do niego co chcecie, wykorzystać pozostawiane z obiadu pieczone warzywa, dowolne resztki kiełbas, oliwki, suszone pomidory, morele, wystarczy znajomość przepisu na ciasto, a dodatki skomponujcie sami
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, formę keksową wykładamy papierem do pieczenia
3. Kroimy boczek lub dowolna kiełbasę w kosteczkę, jeśli jest to boczek podsmażamy go chwilę na suchej patelni, cebule siekamy w pióra i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia boczku, lekko podsmażone produkty przekładamy na talerz
4. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane orzechy, śliwki, podsmażoną cebulę i boczek, mieszamy wszystko, żeby składniki obtoczyły się w mące
5. W osobnej misce ubijamy jaja na jasną i kremową masę, stopniowo dodajemy mleko, jogurt i oliwę, dodajemy pieprzu do smaku, partiami dolewamy masę do mąki i mieszamy szpatułką, nie mieszamy zbyt długo, bo ciasto będzie twarde, lepiej kiedy nie domieszamy ciasta niż zrobimy to zbyt dokładnie
6. Wylewamy ciasto do formy, na koniec siekamy szczypior posypujemy nim nasze ciasto, kilkoma ruchami widelca rozprowadzamy szczypior wgłąb ciasta, wierzch posypujemy tartym parmezanem
7. Pieczemy od 30-40 minut, aż wetknięty w ciasto szpikulec będzie suchy po wyjęciu, pozostawiamy do wystudzenia
8. Ciasto smakuje doskonale samo, ale możecie do niego przygotować szybki krem chrzanowy - świeży chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z jogurtem, majonezem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem
Pakujcie manatki i wybierajcie się do Waszych Świątyń Dumania!


Komentarze