Przejdź do głównej zawartości

Ciasto piknikowe


Gdy tylko letnie słońce zaczyna ogrzewać miasto, przepędzając szarówkę kapryśnej wiosny, szukam sielskich klimatów, rozkoszuję się wtedy zapachem pól oraz świeżo skoszonej trawy, widok maków i chabrów pnących się do słońca spośród kłosów zboża sprawia, że chciałabym zatrzymać ten obraz na zawsze, ale póki co pakuję kosz piknikowy i wyruszam na pobliskie łąki. Rozkładam koc pod samotnie rosnącą olbrzymią brzozą, wokół kwitną wysokie stokrotki, mlecze i fioletowe dzwonki, tworząc kolorowe połacie, które z lotu ptaka zapewne tworzą gigantyczny patchwork. Wyjmuje książkę i wciskam na głowę słomkowy kapelusz, wertuję strony, lustrując każdą ilustracje kulinarną, zgłodniałam od tego...sięgam do koszyka i wyjmuje ciasto piknikowe, odłamuje kawałek, kilka większych okruchów spada na koc, opędzając się od dwóch nachalnych pszczół próbuję skupić się na czytaniu. Nagle dostrzegam sznur zwinnych mrówek paradujących odważnie wzdłuż mojego ramienia, z których każda niesie na plecach maleńki okruszek mojego ciasta. Obserwuję je chwilę...tworzą zabawny widok, jednak kiedy giną w czeluściach traw, pakuje swoje manatki chcąc uniknąć pokąsania niczym Telimena w Świątyni dumania...:) dziś jedziemy na piknik.





























Składniki 4-6 porcji

Czas przygotowania 20 min + 40 min pieczenie

250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g niezbyt tłustego boczku*
2 cebule
100 g suszonych śliwek
80 g orzechów*
4 jaja
100 ml mleka
150 ml oliwy
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
pieprz
pęczek szczypiorku
kilka łyżek tartego parmezanu

Do podania:

korzeń świeżego chrzanu
duży kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
sól. pieprz
odrobina cukru pudru
łyżka soku z cytryny



*możecie użyć dowolnej kiełbasy
*możecie użyć pistacji, orzechów włoskich, orzechów pecan 

Przygotowanie:

1. Ciasto jest super proste w wykonaniu, możecie dodać do niego co chcecie, wykorzystać pozostawiane z obiadu pieczone warzywa,  dowolne resztki kiełbas, oliwki, suszone pomidory, morele,  wystarczy znajomość przepisu na ciasto, a dodatki skomponujcie sami
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, formę keksową wykładamy papierem do pieczenia
3. Kroimy boczek lub dowolna kiełbasę w kosteczkę, jeśli jest to boczek podsmażamy go chwilę na suchej patelni, cebule siekamy w pióra i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia boczku, lekko podsmażone produkty przekładamy na talerz
4. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane orzechy, śliwki, podsmażoną cebulę i boczek, mieszamy wszystko, żeby składniki obtoczyły się w mące
5. W osobnej misce ubijamy jaja na jasną i kremową masę, stopniowo dodajemy mleko, jogurt i oliwę, dodajemy pieprzu do smaku, partiami dolewamy masę do mąki i mieszamy szpatułką, nie mieszamy zbyt długo, bo ciasto będzie twarde, lepiej kiedy nie domieszamy ciasta niż zrobimy to zbyt dokładnie 
6. Wylewamy ciasto do formy, na koniec siekamy szczypior posypujemy nim nasze ciasto, kilkoma ruchami widelca rozprowadzamy szczypior wgłąb ciasta, wierzch posypujemy tartym parmezanem 
7. Pieczemy od 30-40 minut, aż wetknięty w ciasto szpikulec będzie suchy po wyjęciu, pozostawiamy do wystudzenia
8. Ciasto smakuje doskonale samo, ale możecie do niego przygotować szybki krem chrzanowy - świeży chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z jogurtem, majonezem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem

Pakujcie manatki i wybierajcie się do Waszych Świątyń Dumania!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.