Przejdź do głównej zawartości

Chrupiące sznycle z indyka z ziemniaczkami vinaigrette i szpinakiem


sklep Laptopy HP sony asus samsung






Znów upał, a ja wybrałam się dziś pieszo na zakupy. Docieram do rynku, ludzie snują się wąskimi uliczkami, wśród rozgrzanych budynków, w samym centrum placu dzieciaki wesoło chlapią się w miejskiej fontannie, za nimi biega i wesoło szczeka biszkoptowy labrador, grupa młodych ludzi chowa się w cieniu klonów, siedząc na trawie przeglądają notatki, słychać dzwonek rowerowy, to starsza pani w słomkowym kapeluszu, uśmiecha się uroczo do machającego do niej starszego pana, siedzącego w cieniu arkad, z koszyka zawieszonego na kierownicy jej roweru, wychyla się nagi por, kędzierzawa pietruszka i intensywnie pomarańczowa marchew - coś czuję, że będzie z tego dobry bulion. Pod arkadami toczy się wolno życie towarzyskie, starsi mężczyźni, grają w karty, a nad ich głowami unosi się gęsta chmura dymu tytoniowego. Dostrzegam mój ulubiony stragan, zmierzam w jego kierunku, ostrożnie stawiam stopy na nierównych i śliskich kocich łbach, dobrze, że włożyłam tenisówki. Na straganie kupuję kilka młodych ziemniaków, młodą cebulkę, kiść pomidorów, zabawnie wyglądającą podłużną rzodkiewkę gdy nagle mój wzrok ściąga koszyk wiklinowy wypchany po brzegi rozłożystymi, idiotycznie zielonymi liśćmi - szpinak, o matko jaki cudny, biorę i pędzę do domu.


Składniki na 4-5 porcji

Czas przygotowania: 40 minut

5 sznycli z indyka 
1 kg młodych małych ziemniaków
pęczek młodej cebulki
300 - 500 g świeżego szpinaku
4 kromki chleba tostowego
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny
łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
masło klarowane

Przygotowanie:

1. Sznycle z indyka przykrywamy folia spożywczą i rozklepujemy dłonią na równe plastry, doprawiamy sola i pieprzem, odstawiamy na chwilę
2. Młode ziemniaczki (proponuje kupić maleńkie jednakowej wielkości, ale spokojnie nie będziecie musieli ich obierać ;) myjemy je dokładnie i gotujemy w osolonej wodzie, do jędrności. Tę czynność możecie wykonać dużo wcześniej, ziemniaczki podajemy i tak na zimno, małe ziemniaczki równej wielkości potrzebują ok 15 minut gotowania, ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy
3. Sos vinaigrette - mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę miodu, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekana młodą cebulkę i zalewamy ziemniaki, tak przygotowane mogą pozostać z zalewie nawet kilka godzin
4. W czasie kiedy dotujemy ziemniaki, na klarowanym maśle podsmażamy na złoto sznycle, odkładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
5. Chrupiąca panierka -  w malakserze miksujemy chleb tostowy, ząbek czosnku, pietruszkę, łyżkę masła, dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą, powinna nam wyjść lekko kleista papka, którą układamy na każdym kotleciku, blachę ze sznyclami wkładamy do piekarnika na ok 15 minut aż panierka stanie się lekko złota
6. Szpinak bardzo dokładnie płuczemy pod prysznicem, ma zawsze dużo piasku, odcinamy twarde końcówki, liście pozostawiamy w całości, w bardzo dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy szpinak, może Wam się wydawać, że się nie zmieści ale spokojnie po chwili będzie go dużo mniej 
7. Szpinak gotujemy ok 6 minut, następnie wrzucamy go do wody z lodem, żeby go zahartować, odciskamy bardzo dokładnie z całej wody, układamy na desce i kroimy nożem na niezbyt małe kawałki, nie chcemy przecież miazgi
8. Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy, uważając żeby nie przypalić zasmażki, wolno dolewamy mleko i wciąż mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy sola, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, mieszamy szpinak z sosem, sprawdzamy czy nie trzeba dosolić, szpinak wymaga dobrego przyprawienia 
9. Sznycel podajemy z ziemniaczkami i szpinakiem 

Lekkie i letnie danie - smacznego !


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

posmakujto! pisze…
Młode warzywa i pyszny kotlecik, pycha!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.