Lato, lato, lato czeka... a niech mnie, ja nie czekam, przywołuję w kuchni smaki lata i głębokiej wiosny. Gdzieś z głębi szafki wyjmuję dawno nieużywany kamienny garnek na chłodnik, trochę się zakurzył.....cóż zima u nas długa. Zanurzam rękę w koszyku z warzywami i szybkim ruchem wyjmuje kilka maleńkich ogórków, ich chropowata struktura i nieregularny kształt nadają im zawadiacki wygląd, jędrne pomidory i wybujały szczypior - brzmi zmysłowo.....a stworze z tego jedynie banalny chłodnik ;)
Składniki na 5 porcji:
Czas przygotowania 20 min
8 małych ogórków gruntowych4 pomidory
4 ząbki czosnku
1 cebulka dymka
sok z 1/2 cytryny
1 l maślanki
sól, pieprz
Dodatki:
2 pęczki boćwiny250 g koziego serka
mięta
kawałek dobrej jakości zółtego sera (może być parmezan)
kawałek masła
Przygotowanie:
1. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i łyżeczka wydrążamy pestki, pozbywamy się ich, mają zbyt dużo wody. Miąższ ogórków kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na sicie aby odciekła woda, która puści ogórek pod wpływem soli
2. Pomidory pozbywamy skórki (albo je parzymy kilka minut we wrzątku a następnie przerzucamy do miski z lodem, albo ostrym nożem odkrawamy skórki z pokrojonych w ósemki pomidorów). Pozbawione skórki kroimy w niewielką kostkę
3. Zielone części cebulki dymki siekamy, odsączamy ogórka
4. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, dodajemy zgniecione i posiekane ząbki czosnku, wyciskamy sok z 1/2 cytryny, solimy i pieprzymy do smaku
3. Całość zalewamy maślanką i wstawiamy do lodówki, żeby chłodnik dobrze się schłodził
4. Ciekawą propozycją podania jest boćwinka blanszowana na maśle, kozi serek z miętą oraz chrupiące placuszki z sera
5. Dodatki - kozi serek mieszamy z posiekaną miętą solą i pieprzem, boćwinkę dokładnie płuczemy, grubo siekamy i blanszujemy kilka minut na maśle, ser ścieramy na grubych okach tarki i smażymy na złoty kolor na suchej patelni
Chłodnik niewymagający lata za oknem ;)

Komentarze