Przejdź do głównej zawartości

Bezy pod chmurką




Leżę na trawie i wpatruję się w maleńkie, lekkie i puszyste cumulusy mknące po niebie, czyżby znów miało padać...?  o nie, tym razem jednak słońce wygra z deszczową aurą, napełniając nas radością na myśl o nadchodzącym lecie i jego smakach. Chłód szklanki trzymanej w dłoni wybija mnie z melancholii, moje myśli szybko pogalopowały w kierunku beztroskiego, letniego lenistwa.....słodko i błogo....biorę łyk świeżo zmiksowanych truskawek z zimną maślanką, smakuje jak zawsze doskonale, związuję włosy i wolnym krokiem zmierzam w kierunku domu, już wiem, że przeniosę ten obraz do kuchni i stworzę lekkie jak chmurka deserki pachnące latem...




Składniki: na 6-9 sztuk

Czas przygotowania : 15 minut + 3,5 h pieczenie

Bezy:

6 jaj o temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych

Chmurka:

6 jaj o temperaturze pokojowej
300 ml śmietany 36%
100 g drobnego cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1-2 łyżek posiekanych orzechów pistacjowych

Sos truskawkowy:

400 g świeżych truskawek
2-3 łyżek cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu


Przygotowanie:

1. Bezy -  Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, bez termoobiegu, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Do idealnie czystej czystej i suchej miski wlewamy oddzielone od żółtek białka, dodajemy szczyptę soli i cukier, ubijamy na sztywna i błyszczącą piane, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet winny, miksujemy przez kilka sekund, na sam koniec wsypujemy, drobno posiekane orzechy laskowe i mieszamy szpatułką, nie zbyt długo, gdyż tłuszcz zawarty w orzechach może spowodować, że piana opadnie
3. Na przygotowaną blachę wykładamy po czubatej łyżce piany, widelcem tworzymy zalotne skręcone czubeczki, im grubsze bezy zrobimy tym bardziej będą ciągnące w środku, im cieńsze tym bardziej chrupiące, decyzje pozostawiam Wam ;) wstawiamy blachę do pieca, a po upływie 10 minut zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 h, po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy przez co najmniej 2 h lub całą noc
4. Sos - truskawki wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i kardamon i gotujemy całość ok 15 minut, po tym czasie miksujemy wszystko na gładki mus - odstawiamy do przestygnięcia
5. Chmurka - w czystej misce ubijamy białka, (przed ubijaniem jaja parzymy wrzątkiem), piane ubijamy na niezbyt sztywną, ma być lekka 
6. W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią, chcemy uzyskać konsystencje w której śmietana zacznie tworzyć łagodne pagórki, wmieszaj delikatnie pianę z białek do śmietany, żeby stworzyć mus
7. Pistacje obieramy i siekamy w malakserze lub nożem na desce, muszą być drobniutko posiekane
8. Teraz wystarczy połączyć elementy deseru - na beze wykładamy sporą łyżkę musu, posypujemy orzeszkami, a wokół bezy rozlewamy fantazyjnie sos truskawkowy, możecie także sos polać bezpośrednio na mus, a dopiero potem posypać orzeszkami, mus jest jednak dość delikatny i położony na nim sos spowoduje, że zacznie spadać z bezy
9. Uwaga - bezy i sos można przygotować dzień wcześniej, jednak musu nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 4 godziny

Lekki jak chmurka mini deser, smacznego!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler