Leżę na trawie i wpatruję się w maleńkie, lekkie i puszyste cumulusy mknące po niebie, czyżby znów miało padać...? o nie, tym razem jednak słońce wygra z deszczową aurą, napełniając nas radością na myśl o nadchodzącym lecie i jego smakach. Chłód szklanki trzymanej w dłoni wybija mnie z melancholii, moje myśli szybko pogalopowały w kierunku beztroskiego, letniego lenistwa.....słodko i błogo....biorę łyk świeżo zmiksowanych truskawek z zimną maślanką, smakuje jak zawsze doskonale, związuję włosy i wolnym krokiem zmierzam w kierunku domu, już wiem, że przeniosę ten obraz do kuchni i stworzę lekkie jak chmurka deserki pachnące latem...
Składniki: na 6-9 sztuk
Czas przygotowania : 15 minut + 3,5 h pieczenie
Bezy:
6 jaj o temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
Chmurka:
6 jaj o temperaturze pokojowej
300 ml śmietany 36%
100 g drobnego cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1-2 łyżek posiekanych orzechów pistacjowych
Sos truskawkowy:
400 g świeżych truskawek
2-3 łyżek cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
1. Bezy - Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, bez termoobiegu, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Do idealnie czystej czystej i suchej miski wlewamy oddzielone od żółtek białka, dodajemy szczyptę soli i cukier, ubijamy na sztywna i błyszczącą piane, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet winny, miksujemy przez kilka sekund, na sam koniec wsypujemy, drobno posiekane orzechy laskowe i mieszamy szpatułką, nie zbyt długo, gdyż tłuszcz zawarty w orzechach może spowodować, że piana opadnie
3. Na przygotowaną blachę wykładamy po czubatej łyżce piany, widelcem tworzymy zalotne skręcone czubeczki, im grubsze bezy zrobimy tym bardziej będą ciągnące w środku, im cieńsze tym bardziej chrupiące, decyzje pozostawiam Wam ;) wstawiamy blachę do pieca, a po upływie 10 minut zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 h, po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy przez co najmniej 2 h lub całą noc
4. Sos - truskawki wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i kardamon i gotujemy całość ok 15 minut, po tym czasie miksujemy wszystko na gładki mus - odstawiamy do przestygnięcia
5. Chmurka - w czystej misce ubijamy białka, (przed ubijaniem jaja parzymy wrzątkiem), piane ubijamy na niezbyt sztywną, ma być lekka
6. W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią, chcemy uzyskać konsystencje w której śmietana zacznie tworzyć łagodne pagórki, wmieszaj delikatnie pianę z białek do śmietany, żeby stworzyć mus
7. Pistacje obieramy i siekamy w malakserze lub nożem na desce, muszą być drobniutko posiekane
8. Teraz wystarczy połączyć elementy deseru - na beze wykładamy sporą łyżkę musu, posypujemy orzeszkami, a wokół bezy rozlewamy fantazyjnie sos truskawkowy, możecie także sos polać bezpośrednio na mus, a dopiero potem posypać orzeszkami, mus jest jednak dość delikatny i położony na nim sos spowoduje, że zacznie spadać z bezy
9. Uwaga - bezy i sos można przygotować dzień wcześniej, jednak musu nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 4 godziny
Komentarze