Przejdź do głównej zawartości

Bezy pod chmurką




Leżę na trawie i wpatruję się w maleńkie, lekkie i puszyste cumulusy mknące po niebie, czyżby znów miało padać...?  o nie, tym razem jednak słońce wygra z deszczową aurą, napełniając nas radością na myśl o nadchodzącym lecie i jego smakach. Chłód szklanki trzymanej w dłoni wybija mnie z melancholii, moje myśli szybko pogalopowały w kierunku beztroskiego, letniego lenistwa.....słodko i błogo....biorę łyk świeżo zmiksowanych truskawek z zimną maślanką, smakuje jak zawsze doskonale, związuję włosy i wolnym krokiem zmierzam w kierunku domu, już wiem, że przeniosę ten obraz do kuchni i stworzę lekkie jak chmurka deserki pachnące latem...




Składniki: na 6-9 sztuk

Czas przygotowania : 15 minut + 3,5 h pieczenie

Bezy:

6 jaj o temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych

Chmurka:

6 jaj o temperaturze pokojowej
300 ml śmietany 36%
100 g drobnego cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1-2 łyżek posiekanych orzechów pistacjowych

Sos truskawkowy:

400 g świeżych truskawek
2-3 łyżek cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu


Przygotowanie:

1. Bezy -  Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, bez termoobiegu, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Do idealnie czystej czystej i suchej miski wlewamy oddzielone od żółtek białka, dodajemy szczyptę soli i cukier, ubijamy na sztywna i błyszczącą piane, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet winny, miksujemy przez kilka sekund, na sam koniec wsypujemy, drobno posiekane orzechy laskowe i mieszamy szpatułką, nie zbyt długo, gdyż tłuszcz zawarty w orzechach może spowodować, że piana opadnie
3. Na przygotowaną blachę wykładamy po czubatej łyżce piany, widelcem tworzymy zalotne skręcone czubeczki, im grubsze bezy zrobimy tym bardziej będą ciągnące w środku, im cieńsze tym bardziej chrupiące, decyzje pozostawiam Wam ;) wstawiamy blachę do pieca, a po upływie 10 minut zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 h, po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy przez co najmniej 2 h lub całą noc
4. Sos - truskawki wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i kardamon i gotujemy całość ok 15 minut, po tym czasie miksujemy wszystko na gładki mus - odstawiamy do przestygnięcia
5. Chmurka - w czystej misce ubijamy białka, (przed ubijaniem jaja parzymy wrzątkiem), piane ubijamy na niezbyt sztywną, ma być lekka 
6. W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią, chcemy uzyskać konsystencje w której śmietana zacznie tworzyć łagodne pagórki, wmieszaj delikatnie pianę z białek do śmietany, żeby stworzyć mus
7. Pistacje obieramy i siekamy w malakserze lub nożem na desce, muszą być drobniutko posiekane
8. Teraz wystarczy połączyć elementy deseru - na beze wykładamy sporą łyżkę musu, posypujemy orzeszkami, a wokół bezy rozlewamy fantazyjnie sos truskawkowy, możecie także sos polać bezpośrednio na mus, a dopiero potem posypać orzeszkami, mus jest jednak dość delikatny i położony na nim sos spowoduje, że zacznie spadać z bezy
9. Uwaga - bezy i sos można przygotować dzień wcześniej, jednak musu nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 4 godziny

Lekki jak chmurka mini deser, smacznego!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.