Moim zdaniem nie ma lepszego i prostszego letniego deseru od bezy Pawłowej. Chrupiąca z wierzchu a ciągnąca w środku beza, przełożona aksamitną bitą śmietaną ozdobiona matowymi owocami jagodowymi, które pięknie kontrastują z bielą śmietany - wszystko to tworzy zabójczą kombinację.
Składniki:
białka z 12 jaj600 g cukru kryształ
szczypta soli
2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
500 g mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie,porzeczki)
mięta
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia2. Do białek dodajemy szczyptę soli, cukier kryształ i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet winny, mieszamy do rozprowadzenia mąki.
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubita pianę, tworząc dwa kręgi, o średnicy ok 23 cm, spłaszczamy je odrobinę, ale możemy także pozostawić fantazyjne wierzchołki
4. Blachę wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy moc do 150 stopni, pieczemy przez 1 godzinę, po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy beze na co najmniej 2 godziny w piekarniku
5. Upieczona beza powinna być krucha i sucha na wierzchu, ale po delikatnym naciśnięciu powinno wyczuwać się wewnątrz pewną elastyczność. Im grubsze kręgi tym bardziej miękka beza będzie w środku.
6. Zimną śmietanę, z cukrem pudrem, ubijamy na gęstą i puszystą pianę, bezę układamy na dużym płaskim talerzu. Kręgi bezowe przekładamy bitą śmietaną, pozostawiamy trochę na wierzch, który niedbale dekorujemy owocami i listkami mięty.
Uwaga - niebezpiecznie pyszny deser!

Komentarze