Składniki na 2 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa100 g kaszy gryczanej
1 owoc granatu
2 duże garście rukoli lub roszponki
250 g grzybów*
400 ml śmietany 30%
pęczek koperku
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz, estragon, rozmaryn
odrobina masła
*poza sezonem można użyć grzybów mrożonych, grzyby powinny być małe, gdyż pozostawiamy je w całości, najlepiej sprawdzają się kurki, ale mogą też być drobne pieczarki, lub małe borowiki
Przygotowanie:
1. Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich białych błonek, marynujemy w mieszance oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.2. Na patelnię wrzucamy kawałek masła, kiedy się rozpuści wrzucamy wybrane przez nas grzyby, jeśli były to grzyby świeże oczyszczamy je na sucho, ja użyłam mrożonych kurek. Smażymy grzyby na maśle, aż lekko zbrązowieją. Smażenie powinno przebiegać na dużym ogniu, na małej ilości masła, a grzyby powinny być często mieszane, tym sposobem zamykamy grzyby, zachowując ich cały smak. Doprawiamy łyżeczką suszonego estragonu i rozmarynu, dodajemy pieprz. Gdy grzyby są gotowe, wlewamy do nich śmietankę, zdejmujemy z ognia i solimy do smaku. Na koniec dodajemy siekany koperek.
4. Kasze gotujemy al dente w osolonym wrzątku ok 10 minut, gotową kasze mieszamy z ziarenkami granatu, ja dodałam ziarenka z połowy owocu, ziarenka najlepiej wyłuskać palcami, nie powpadają nam wtedy białe, gorzkie w smaku błonki
5. Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczkę, ok 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, następnie przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 10 minut. Polędwiczka musi być soczysta i lekko różowa w środku, ten rodzaj mięso wymaga krótkiej obróbki termicznej, inaczej będzie twarda, sucha i niesmaczna. Ponieważ polędwiczki występują w różnych rozmiarach, stopień wysmażenia sprawdzamy poprzez nacisk mięsa, powinno być sprężyste.
6. Gotową polędwiczkę odkładamy na deskę zanim ją pokroimy, mięso musi odpocząć, inaczej w czasie krojenia uciekną z niej wszystkie soki. Polędwiczkę kroimy w ukośne plastry
7. Na brzegach talerza układamy rukolę lub roszponkę, następnie tworzymy okrąg z kaszy z granatem, do środka przekładamy sos leśny, na którym układamy plastry polędwiczki
Życzę wybuchowego smaku!

Komentarze