Na naszym stole dziś Azja kontra Polska. Typowe dla azjatyckiej kuchni produkty, takie jak mango, chili, kolendrę, połączyłam z polskim szczawiem. Azjatycka kuchnia to łączenia smaków kwaśnych ze słodkimi, i właśnie w poszukiwaniu tego typowo polskiego kwaśnego smaku udałam się na łąkę w pobliżu mojego domu i zebrałam szczaw. "Zielopuch" stosowany głównie do zupy w mojej kuchni wylądował w wersji na surowo w jogurcie typy bałkańskiego, a do tego placuszki warzywne i salsa z mango.
Zobaczcie co z tego wyszło...:)
Składniki na 2 porcje:
2 duże marchewki
2 duże ziemniaki
ćwierć selera
pęczek kolendry
pęczek szczypiorku
2 jaja
3\4 szklanki maki pszennej
1 zielony ogórek
pęczek szczawiu
1 jogurt typu bałkańskiego
1 duże mango
1 papryczka chili
1 limonka
sól, pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Marchew, selera i ziemniaki, obieramy i trzemy na tarce na dużych okach, dodajemy posiekany pęczek szczypiorku, pół pęczka posiekanej kolendry, 2 jaja, mąkę - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Obieramy mango i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy cienkie paski, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę chili, pół pęczka kolendry, startą skórkę z 1 limonki oraz sok z połówki. Mieszamy i odstawiamy.
3. Szczaw dobrze płuczemy, odcinamy twarde i zbyt kwaśne końcówki, siekamy w julienne (drobniutki paseczki). Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż, małą łyżeczką usuwamy pestki, miąższ kroimy w drobna kostkę. Do ogórka i szczawiu dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, oleju nie żałujemy, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, wbrew pozorom, wchłaniają mniej oleju. Z masy formujemy płaskie placuszki, i smażymy na złoty kolor, nie przewracajmy ich zbyt wcześnie ponieważ się rozpadną. Po usmażeniu placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął resztę oleju.
5. Placuszki podajemy z salsą z mango i sosem szczawiowym, smakują dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.
2. Obieramy mango i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy cienkie paski, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę chili, pół pęczka kolendry, startą skórkę z 1 limonki oraz sok z połówki. Mieszamy i odstawiamy.
3. Szczaw dobrze płuczemy, odcinamy twarde i zbyt kwaśne końcówki, siekamy w julienne (drobniutki paseczki). Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż, małą łyżeczką usuwamy pestki, miąższ kroimy w drobna kostkę. Do ogórka i szczawiu dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, oleju nie żałujemy, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, wbrew pozorom, wchłaniają mniej oleju. Z masy formujemy płaskie placuszki, i smażymy na złoty kolor, nie przewracajmy ich zbyt wcześnie ponieważ się rozpadną. Po usmażeniu placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął resztę oleju.
5. Placuszki podajemy z salsą z mango i sosem szczawiowym, smakują dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.
Kto wygra tę potyczkę smakową...?

Komentarze