Zbliża się Dzień Dziecka więc dziś co specjalnie dla dzieciaków, ale również dla fanów dziecięcych słodkości, galaretka z masą owoców jagodowych. Można przygotować wersję dla dorosłych smakoszy z zawartością musującego alkoholu, do której ja również się chętnie przychylam :) jednak zbliżająca się okazja zobowiązuje mnie....:) Zróbmy naszym dzieciom kulinarną niespodziankę, gwarantuję wielki uśmiech na twarzy Waszych Pociech.
Składniki:
owoce jagodowe* (sumarycznie niech będzie 800g)
1 l płynu*
4 łyżeczki żelatyny
foremka na babkę*
*możecie użyć dowolnych owoców, doskonałe będą również jeżyny, porzeczki, UWAGA: nie używajcie ananasa i kiwi, galaretka się nie zetnie
*może być woda, sok owocowy, lub alkohol w proporcji 1:1, doskonale sprawdzi się wino musujące, może nawet uda nam się uwięzić w galaretce bąbelki ;)
*galaretka wygląda efektownie gdy zalejemy owoce w foremce na babkę, ale możecie użyć dowolnego naczynia, lub kilku mniejszych
Przygotowanie:
1. Przygotowanie deseru jest banalne, nie wymaga żadnych umiejętności, jedynie fantazji, a efekt będzie czarujący.
2. Ja do deseru użyłam soku truskawkowego, do wrzącego płynu wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny, zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Jeśli stosujemy wino musujące, to w 1/2 litra płynu rozpuszczamy żelatynę, a dopiero do przestudzonego płynu dolewamy pozostała 1/2 litra wina.
3. Owoce myjemy, większe truskawki kroimy w kawałki, do foremki, do 3/4 wysokości wsypujemy wymieszane owoce, (tak samo postępujemy w przypadku użycia innych foremek)
4. Zimnym płynem, (płyn studzimy w temperaturze pokojowej łatwiej wtedy zapanujemy nad procesem tężenia), zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby galaretka dobrze zastygła
5. Teraz najtrudniejszy etap, kiedy galaretka jest już zastygnięta musimy ją jakoś subtelnie wyjąć z foremki ;) foremkę wstawiamy, dosłownie na 2 sekundy, do miski z wrzącą wodą, natychmiast wyjmujemy i przykładając do jej dna talerz obracamy do góry dnem, galaretkę dekorujemy świeżymi owocami.
6. Jeśli podczas ogrzewania foremki, galaretka się nam rozpuści zbyt mocno przy brzegach, musimy ją ponownie wstawić do lodówki i powtórzyć proces ogrzewania.
Bajecznie, kolorowo, czarująco i smacznie - wszystkim dzieciakom życzę równie kolorowych i smacznych dni :)

Komentarze