Przejdź do głównej zawartości

Kwiecisty Cezar




Wiosna, wiosna, wiosna w koło, a więc kwiaty zawitały na moim stole, a właściwie wpadły wprost do jednego z klasycznych włoskich dań, a mianowicie sałatki Cezar. Zachęcam do stosowania JADALNYCH ;) kwiatów w swoich potrawach, doskonale ożywiają smak a przede wszystkim nadają obłędny wygląd.




 

Składniki na 2 porcje:

1 sałata rzymska
2 piersi z kurczaka
kawałek permezanu
czerstwy chleb
1jajo
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
6 łyżek oliwy extra vergine
łyżeczka soku z cytryny
kilka anchois
majonez
sól, pieprz
płatki dowolnych jadalnych kwiatów*

*doskonale sprawdzają się bratki, ale mogą także być (fiołki, stokrotki, kwiaty koniczyny, kaczyńce,aksamitki, nagietek, begonia)

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka rozbijamy lekko żeby miały równą grubość, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Usmażone na złoto piersi przekładamy na talerz.
2. Czerstwy chleb kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem masła, grzanki powinny mieć złoty kolor, nie mogą być brązowe gdyż będą gorzkie
3. Sałatę myjemy (każdy liść osobno) kroimy w niewielkie kawałki
4. Sos: gotujemy jajko na miękko (ważne żeby żółtko było zupełnie płynne), wylewamy żółtko do miseczki, dodajemy oliwę, sok z cytryny i energicznie mieszamy trzepaczką, dodajemy musztardę i 2 łyżeczki majonezu, ponownie mieszamy, dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i anchois, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerz wykładamy porcję sałaty, na której układamy pokrojone w plastry piersi kurczaka, polewamy sosem, posypujemy grzankami oraz grubo startym parmezanem, na sam koniec dekorujemy płatkami kwiatów (usuwamy szypułki kwiatów - są gorzkie).



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.