Dzisiaj wolne gotowanie, część potrawy można przygotować wcześniej, następnie krótki proces obsmażania, krojenia i znów mamy chwilę dla siebie bo potrawa jednogarnkowa sam się gotuje przez 40 min.
Składniki na 4 porcje:
8 kawałków kurczaka ze skórą (udka, podudzia)*2 papryki (żółta i czerwona)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 większa papryczka chili
1 łodyga trawy cytrynowej*
4 pomidory
4 łyżki curry
sól, pieprz
oliwa extra vergine
sok z cytryny
garść kolendry
* polecam kawałki z kością, mięso będzie soczyste, piersi kurczaka gotowane 40 min mogą stać się suche
* dostępna w dobrych marketach, warto jej poszukać nadaje niepowtarzalny cytrynowy posmak
Chutney: warzywny dżem
1 dojrzałe mango
kawałek imbiru
1 chili
garść rodzynek
cukier
ocet winny
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy chutney - mango przekrawamy wzdłuż,(omijając pestkę, nie przekrawany jej ) każdą połówkę nacinamy w kratkę, nie przecinając do końca, wyginamy skórę z naciętym miąższem i teraz łatwo możemy odciąć kawałki owocu. Imbir, czosnek i chili siekamy drobniutko.2. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka, dosypujemy garść rodzynek, zalewamy octem, tak żeby lekko zakryć zawartość rondelka, dodajemy ok 4-5 łyżek cukru i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu aż ocet wyparuje a mango zupełnie się rozgotuje. Chutney powinien mieć konsystencję dżemu.
3.Gdyby po ostudzeniu chutney stwardniał można dodać do niego kilka łyżek gorącego wywaru z gotowania kurczaka curry.
4. Kawałki kurczaka doprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, odstawiamy nawet na całą noc (można krócej).
5. Kurczaka smażymy na oliwie na złoty kolor, przekładamy do większego garnka.
6. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka smażymy posiekana w pióra cebule, czosnek, dodajemy curry, chilli i pokrojone w większą kostkę papryki. Przekładamy wszystko do garnka z kurczakiem, dodajemy pokrojone pomidory oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.Wszystko zalewamy gorącą wodą, tylko do połowy zawartości garnka i gotujemy bez przykrycia 40 min.
7. Danie podajemy z ryżem zmieszanym z posiekana dymką i garścią natki pietruszki, kurczaka posypujemy siekana kolendrą.
Komentarze