Przejdź do głównej zawartości

Kurczak curry & mango chutney




Dzisiaj wolne gotowanie, część potrawy można przygotować wcześniej, następnie krótki proces obsmażania, krojenia i znów mamy chwilę dla siebie bo potrawa jednogarnkowa sam się gotuje przez 40 min.

 

 

 

 

Składniki na 4 porcje:

8 kawałków kurczaka ze skórą (udka, podudzia)*
2 papryki (żółta i czerwona)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 większa papryczka chili
1 łodyga trawy cytrynowej*
4 pomidory
4 łyżki curry
sól, pieprz
oliwa extra vergine
sok z cytryny
garść kolendry

* polecam kawałki z kością, mięso będzie soczyste, piersi kurczaka gotowane 40 min mogą stać się suche
* dostępna w dobrych marketach, warto jej poszukać nadaje niepowtarzalny cytrynowy posmak

Chutney: warzywny dżem
1 dojrzałe mango
kawałek imbiru
1 chili
garść rodzynek
cukier
ocet winny

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy chutney - mango przekrawamy wzdłuż,(omijając pestkę, nie przekrawany jej ) każdą połówkę nacinamy w kratkę, nie przecinając do końca, wyginamy skórę z naciętym miąższem i teraz łatwo możemy odciąć kawałki owocu. Imbir, czosnek i chili siekamy drobniutko.
2. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka, dosypujemy garść rodzynek, zalewamy octem, tak żeby lekko zakryć zawartość rondelka, dodajemy ok 4-5 łyżek cukru i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu aż ocet wyparuje a mango zupełnie się rozgotuje. Chutney powinien mieć konsystencję dżemu.
3.Gdyby po ostudzeniu chutney stwardniał można dodać do niego kilka łyżek gorącego wywaru z gotowania kurczaka curry.
4. Kawałki kurczaka doprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, odstawiamy nawet na całą noc (można krócej).
5. Kurczaka smażymy na oliwie na złoty kolor, przekładamy do większego garnka.
6. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka smażymy posiekana w pióra cebule, czosnek, dodajemy curry, chilli i pokrojone w większą kostkę papryki. Przekładamy wszystko do garnka z kurczakiem, dodajemy pokrojone pomidory oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.Wszystko zalewamy gorącą wodą,  tylko do połowy zawartości garnka i gotujemy bez przykrycia 40 min.
7. Danie podajemy z ryżem zmieszanym z posiekana dymką i garścią  natki pietruszki, kurczaka posypujemy siekana kolendrą.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.