Jak sam nazwa wskazuje, w tym dziale dania wytrawne, ale mogę Was zapewnić, że znajdziecie tutaj również składniki i ich połączenia, które na pierwszy rzut oka kojarzą się jedynie z deserami :)
Na pierwszy ogień - pasta ( sami się przekonacie,że moje zamiłowanie do włoskiej kuchni jest ogromne)
Nazwa wzięła się z dość niechlujnego na pozór wyglądu dania, poszarpane ręczni pomidory, porwane liście bazylii a wszystko okraszone parmezanem, ale do rzeczy.
Składniki: na 4 porcje
500 g makaronu (polecam radiatori ale mogą też być kolanka lub fusilli)
5 dużych pomidorów
kilka suszonych pomidorów
duża garść bazylii
2 mozzarelle
kawałek parmezanu
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra vergine
ocet balsamiczny
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ostrym nożem usuwamy z pomidorów szypułki, rozrywamy pomidory ręczni na pół następnie rwiemy na kawałki. Dorzucamy dużą garść liści bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości, 4 łyżki octu balsamicznego, zgniecione i posiekane ząbki czosnku oraz posiekane na paseczki suszone pomidory. Doprawimy wszystko solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (kiedy używamy pomidorów poza sezonem). Całość odstawiamy od 30 min do 1h aby pomidory zmacerowały się.2. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, ok 6 min.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory wraz z powstałą zalewą, całość mieszamy. Na wierzchu posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą i zapiekamy do czasu aż ser zacznie się topić.
5. Makaron podajemy posypany tartym parmezanem (konieczni kupujemy ser w kawałku) oraz dekorujemy świeżą bazylią.
Komentarze