Przejdź do głównej zawartości

Fuzja smaków




Deser dla koneserów, gdyż zawiera zaskakujące składniki, ale zaufajcie mi, smaki doskonale się komponują.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki: na 4 porcje

500 g mrożonych malin
250 g cukru
duża wiązka bazylii
1 papryczka chili
800 g śmietanki 30%
500 ml lodów waniliowych

Przygotowanie:

1. Do rondelka dodajemy 250 g cukru i 250 ml wody, zagotowujemy, wrzucamy maliny i natychmiast odstawiamy z ognia, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia
2. W malakserze miksujemy chili i bazylię, dolewamy śmietankę i lody
3. Na dno naczynia, w którym chcemy podać deser, wykładamy gorące maliny następnie bardzo ostrożnie wylewamy porcję zmiksowanej śmietany i lodów, warstwy nie mogą się zmieszać.
4. Deser należny podawać natychmiast, efekt gorących malin i zimnych lodów dodatkowo urozmaica deser
5. Do deseru proponuję dekorację z masy cygaretkowej, przepis poniżej

Masa cygaretkowa:

100 g miękkiego masła miksujemy z 100 g cukru pudru, następnie stopniowo dolewamy 100 g białka, nie dolewamy całych białek jednocześnie gdyż masa może się zważyć, na koniec dosypujemy 100 g mąki. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy ciekawe kształty, ciasteczka można posypać dowolnymi dodatkami (czarnym sezamem, posiekaną czekoladą lub orzechami). Herbatniki pieczemy 10-12 min w temp 175 stopni, powinny mieć złoty kolor. Od razu po upieczeniu delikatnie przekładamy ciasteczka na deskę, zostawiamy do zastygnięcia.



Komentarze

gin pisze…
Doprawdy wyjątkowy deser :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi