Przejdź do głównej zawartości

Ekspresowe truskawki balsamico




Szybko, szybko coraz szybciej...niespodziewani goście? Bez paniki, oto propozycja deseru, który przyrządzicie w kilka minut a goście będą zachwyceni. Potrzebne produkty na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zważywszy, że jest wiosna truskawki zapewne codziennie goszczą na Waszych stołach, oprócz tego potrzebujecie śmietany i serka mascarpone (zawsze warto mieć te składniki w lodówce, są bazą wielu deserów), i jeszcze jeden składnik - ocet balsamiczny (konieczny w spiżarce, zaraz obok oliwy z oliwek).




















Składniki na 4 porcje:

 500 g świeżych truskawek
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
2 żółtka*
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
ocet balsamiczny*

*jeśli używamy do czegokolwiek surowych żółtek pamiętajmy o umyciu i sparzeniu jaj
*najlepszy będzie creme, ale jeśli nie macie użyjcie zwykłego

Przygotowanie:

1. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru aż masa będzie jasna i gęsta,
2. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru
3. Do żółtek dodajemy mascarpone, mieszamy aż ser się połączy z żółtkami, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę, mieszamy szpatułką, żeby nie rozbić śmietany. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
4. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w grubsze plasterki, wrzucamy na lekko rozgrzana patelnię, posypujemy 2 łyżkami cukru kryształu, kiedy cukier zacznie się topić dolewamy 2 łyżki octu balsamicznego, smażymy chwilkę, sos zacznie gęstnieć.
6. Na dno naczynia wykładamy truskawki, następnie porcję masy mascarpone, dekorujemy balsamico creme. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki.



Smacznie i szybko - czego chcieć więcej ;)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi