Przejdź do głównej zawartości

Ekspresowe truskawki balsamico




Szybko, szybko coraz szybciej...niespodziewani goście? Bez paniki, oto propozycja deseru, który przyrządzicie w kilka minut a goście będą zachwyceni. Potrzebne produkty na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zważywszy, że jest wiosna truskawki zapewne codziennie goszczą na Waszych stołach, oprócz tego potrzebujecie śmietany i serka mascarpone (zawsze warto mieć te składniki w lodówce, są bazą wielu deserów), i jeszcze jeden składnik - ocet balsamiczny (konieczny w spiżarce, zaraz obok oliwy z oliwek).




















Składniki na 4 porcje:

 500 g świeżych truskawek
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
2 żółtka*
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
ocet balsamiczny*

*jeśli używamy do czegokolwiek surowych żółtek pamiętajmy o umyciu i sparzeniu jaj
*najlepszy będzie creme, ale jeśli nie macie użyjcie zwykłego

Przygotowanie:

1. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru aż masa będzie jasna i gęsta,
2. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru
3. Do żółtek dodajemy mascarpone, mieszamy aż ser się połączy z żółtkami, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę, mieszamy szpatułką, żeby nie rozbić śmietany. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
4. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w grubsze plasterki, wrzucamy na lekko rozgrzana patelnię, posypujemy 2 łyżkami cukru kryształu, kiedy cukier zacznie się topić dolewamy 2 łyżki octu balsamicznego, smażymy chwilkę, sos zacznie gęstnieć.
6. Na dno naczynia wykładamy truskawki, następnie porcję masy mascarpone, dekorujemy balsamico creme. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki.



Smacznie i szybko - czego chcieć więcej ;)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler