Przejdź do głównej zawartości



Dziś jest 20.05.2013 r - to ważna dla mnie data, rozpoczęłam właśnie pisanie mojego bloga kulinarnego. Chciałabym aby tworzony przeze mnie blog stał się skarbnicą kulinarnej wiedzy dla wszystkich, którzy pasjonują się gotowaniem tak jak ja. Jestem maniaczka kulinarną, gotowanie to na dzień dzisiejszy jedyna rzecz sprawiająca mi tak ogromna przyjemność, inspiruje mnie wszystko, książki, internet, telewizja ale również zdjęcia. Uwielbiam oglądać zdjęcia potraw, głównie na tej podstawie komponuję swoje dania.Widok świeżych warzyw i owoców, natychmiast uruchamia w mojej głowie proces kombinacji dania.
Od jakiegoś czasu marzę o własnej restauracji, pomysł ten jednak nie do końca spodobał się mojemu mężowi, doszliśmy jednak do pewnego kompromisu......postanowiłam w niedalekiej przyszłości otworzyć kawiarenkę, o tajemniczo brzmiącej nazwie "Słodki kompromis" ;).
Mam nadzieje,że blog przypadnie Wam do gustu i zainspiruje do tworzenia we własnej kuchni. Moją przygodę zaczynam w maju, czyli sezonie na truskawki, rabarbar, szparagi ale również wszystkie nowalijki, przedstawię więc kilka moich wiosennych inspiracji, SMACZNEGO!



Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi