Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe crepes z chantilly i truskawkami




Crepes to specjalność Bretanii, oryginalnie były to naleśniki na ostro, z czasem jednak zaczęto podawać je na słodko, i zupełnie się nie dziwię...:) zaufajcie mi, jeśli choć raz spróbujecie tych naleśników, zakochacie się w nich bez pamięci, są tak delikatne, że same rozpływają się w ustach. Cieniutkie ciasto, aksamitny krem chantilly, a wszystko skąpane w błyszczącym sosie czekoladowym, podawane koniecznie ze świeżymi owocami. Danie nadaje się na leniwe śniadanie, deser lub słodki brunch. Palce lizać!


 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 6-8 porcji:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki pszennej
25 g kakao
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 roztrzepane jaja
1 łyżka stopionego masła
 300 ml pełnotłustego mleka

Krem chantilly:

250 ml śmietany 36%
2-3 łyżek cukru pudru
laska wanilii

Sos czekoladowy:

 100 g gorzkiej czekolady*
15 g masła
1 i 1/2 łyżki miodu
70 ml pełnotłustego mleka

*używamy czekolady dobrej jakości, o zawartości min 70 % miazgi kakaowej

Do podania:

płatki migdałowe, świeże owoce, cukier puder

Przygotowanie:

1. Aby przygotować ciasto naleśnikowe, mieszamy w misce mąkę, kakao, sól i cukier, robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jaja, stopione i przestudzone masło oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
2. Krem chantilly przygotowujemy z ubitej na sztywno śmietany, z dodatkiem cukru oraz ziarenek z laski wanilii (laskę przekrawamy wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobujemy zawartość). Krem wstawiamy do lodówki.
3. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na kawałki i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej (żaroodporną miskę z połamaną czekoladą wstawiamy na garnek z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody), do czekolady dodajemy miód i masło i  rozpuszczamy, mieszając. Zdejmij miskę z garnka i powoli dolewamy mleko, do uzyskania jedwabistej konsystencji.
4. Na patelnię wrzucamy kawałek masła, kiedy się rozpuści wlewamy chochlę ciasta naleśnikowego, rozprowadzamy ciasto po całej patelni, smażymy z każdej strony ok 1 minuty. Tak postępujemy aż wykorzystamy całe ciasto. Naleśniki powinny lekko ostygnąć przed nałożeniem kremu.
5. Przed podaniem, na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu, składamy w trójkąt, układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i płatkami migdałowymi, na koniec oprószamy cukrem pudrem.

 Smacznego!



Durszlak.pl


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.