Składniki na 6-8 porcji:
Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki pszennej25 g kakao
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 roztrzepane jaja
1 łyżka stopionego masła
300 ml pełnotłustego mleka
Krem chantilly:
250 ml śmietany 36%2-3 łyżek cukru pudru
laska wanilii
Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady*15 g masła
1 i 1/2 łyżki miodu
70 ml pełnotłustego mleka
*używamy czekolady dobrej jakości, o zawartości min 70 % miazgi kakaowej
Do podania:
płatki migdałowe, świeże owoce, cukier puderPrzygotowanie:
1. Aby przygotować ciasto naleśnikowe, mieszamy w misce mąkę, kakao, sól i cukier, robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jaja, stopione i przestudzone masło oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.2. Krem chantilly przygotowujemy z ubitej na sztywno śmietany, z dodatkiem cukru oraz ziarenek z laski wanilii (laskę przekrawamy wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobujemy zawartość). Krem wstawiamy do lodówki.
3. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na kawałki i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej (żaroodporną miskę z połamaną czekoladą wstawiamy na garnek z gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody), do czekolady dodajemy miód i masło i rozpuszczamy, mieszając. Zdejmij miskę z garnka i powoli dolewamy mleko, do uzyskania jedwabistej konsystencji.
4. Na patelnię wrzucamy kawałek masła, kiedy się rozpuści wlewamy chochlę ciasta naleśnikowego, rozprowadzamy ciasto po całej patelni, smażymy z każdej strony ok 1 minuty. Tak postępujemy aż wykorzystamy całe ciasto. Naleśniki powinny lekko ostygnąć przed nałożeniem kremu.
5. Przed podaniem, na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu, składamy w trójkąt, układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i płatkami migdałowymi, na koniec oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze