Najczęściej
kojarzony z sieciowym jedzeniem typu fast food, tymczasem może
sięgać jakością dużo wyżej. Przyrządzenie wszystkich
składowych daje wiele satysfakcji i spokoju umysłu, że wkładając
w całość tyle zachodu, przyswajamy całkiem godziwy "fast
food". Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery
w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven,
w stanie Connecticut gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych
grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z
plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy.
Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 2,5 h
szarpana
wołowina (przepis)
maślane
bułki do burgerów (przepis)
szarpana
wołowina (przepis)
maślane
bułki do burgerów (przepis)
Coleslaw
1/4
główki czerwonej kapusty
1
marchewka
4-5
łyżek majonezu
2
łyżki syropu klonowego
1
łyżka octu winnego z białego wina
1/4
szklanki maślanki
sól
pieprz
Dodatkowo
ogórki
kiszone
kilka
łyżek majonezu
ewentualnie
ketchup
1/4
główki czerwonej kapusty
1
marchewka
4-5
łyżek majonezu
2
łyżki syropu klonowego
1
łyżka octu winnego z białego wina
1/4
szklanki maślanki
sól
pieprz
Dodatkowo
ogórki
kiszone
kilka
łyżek majonezu
ewentualnie
ketchup
Przygotowanie:
1.
Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu
2.
Bułki przygotować według przepisu
3.
Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie,
marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez
mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i
pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do
czasu użycia
4.
Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku,
smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki,
plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy
delikatnie majonezem i przykrywamy
5.
KONSUMUJEMY ;)
1.
Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu
2.
Bułki przygotować według przepisu
3.
Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie,
marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez
mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i
pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do
czasu użycia
4.
Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku,
smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki,
plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy
delikatnie majonezem i przykrywamy
5.
KONSUMUJEMY ;)
Komentarze