Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.
Składniki
1 jajo
sól i drobno zmielony biały pieprz
2 łyżki białego octu winnego
250 ml oleju roślinnego
szczypta cukru
Składniki
Czas przygotowania: 15 min + 12 h marynowanie + 1h pieczenie
1 kg schabu bez kości
3 kawałki białej kiełbasy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
Sos
1 jajo
sól i drobno zmielony biały pieprz
2 łyżki białego octu winnego
250 ml oleju roślinnego
szczypta cukru
4 fileciki anchois
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Schab myjemy, odkrawamy skórę jeśli jest, układamy schab na desce w pozycji pionowej i wbijamy w środek ostry długi nóż, przebijamy mięso na wylot, otwór powiększamy trzonkiem drewnianej łyżki, do środka wkładamy 3 kawałki białej kiełbasy
2. Majeranek, sól, pieprz ziarnisty i obrany czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy mięso,
3. Mięso obijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin wyjmujemy przynajmniej 30 minut prze pieczeniem
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na patelni rozgrzewamy masło klarowane, mięso odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor, następnie wkładamy w żaroodpornym naczyniu z przyktywką do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny, podlewając schab powstałym na dnie naczynia sosem
5. Sos - żółtko roztrzepujemy z solą i białym pieprzem aż do uzyskania piany, następnie wciąż mieszając mikserem na średnich obrotach, wlewamy maleńkim strumyczkiem olej, ubijamy do powstania jasnej, gęstej konsystencji
6. Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem razem z filecikami anchois na mus
7. Mus rybny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
8. Upieczony schab kroimy w cienkie plasterki i podajemy z sosem, dekorujemy ewentualnie kaparami
2. Majeranek, sól, pieprz ziarnisty i obrany czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy mięso,
3. Mięso obijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin wyjmujemy przynajmniej 30 minut prze pieczeniem
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na patelni rozgrzewamy masło klarowane, mięso odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor, następnie wkładamy w żaroodpornym naczyniu z przyktywką do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny, podlewając schab powstałym na dnie naczynia sosem
5. Sos - żółtko roztrzepujemy z solą i białym pieprzem aż do uzyskania piany, następnie wciąż mieszając mikserem na średnich obrotach, wlewamy maleńkim strumyczkiem olej, ubijamy do powstania jasnej, gęstej konsystencji
6. Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem razem z filecikami anchois na mus
7. Mus rybny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
8. Upieczony schab kroimy w cienkie plasterki i podajemy z sosem, dekorujemy ewentualnie kaparami
Komentarze
Jaką kiełbasę wkładamy do schabu parzoną czy surową