Przejdź do głównej zawartości

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Składniki
Czas przygotowania: 15 min + 12 h marynowanie + 1h pieczenie


1 kg schabu bez kości
3 kawałki białej kiełbasy 
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła


























Sos



1 jajo
sól i drobno zmielony biały pieprz
2 łyżki białego octu winnego
250 ml oleju roślinnego
szczypta cukru
4 fileciki anchois
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)




Przygotowanie: 


1. Schab myjemy, odkrawamy skórę jeśli jest, układamy schab na desce w pozycji pionowej i wbijamy w środek ostry długi nóż, przebijamy mięso na wylot, otwór powiększamy trzonkiem drewnianej łyżki, do środka wkładamy 3 kawałki białej kiełbasy
2. Majeranek, sól, pieprz ziarnisty i obrany czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy mięso,
3. Mięso obijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin wyjmujemy przynajmniej 30 minut prze pieczeniem
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na patelni rozgrzewamy masło klarowane, mięso odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor, następnie wkładamy w żaroodpornym naczyniu z przyktywką do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny, podlewając schab powstałym na dnie naczynia sosem
5. Sos - żółtko roztrzepujemy z solą i białym pieprzem aż do uzyskania piany, następnie wciąż mieszając mikserem na średnich obrotach, wlewamy maleńkim strumyczkiem olej, ubijamy do powstania jasnej, gęstej konsystencji
6. Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem razem z filecikami anchois na mus
7. Mus rybny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
8. Upieczony schab kroimy w cienkie plasterki i podajemy z sosem, dekorujemy ewentualnie kaparami

Kolejna propozycja domowych wędlin!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magosianow28 pisze…
Witam,proszę o informację czy schab nadziewasz kiełbasą surową czy parzoną.
Unknown pisze…
Mam to samo pytanie
Jaką kiełbasę wkładamy do schabu parzoną czy surową

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi