Przejdź do głównej zawartości

Obłędnie pyszny gulasz warzywny


Ciekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad rok i wciąż są pyszne, o tyle nie polecam rezygnować z KAPARÓW. Te zielone, zamknięte i ususzone, o delikatnie ostrym, przefermentowany, cierpko-kwaśny i gorzkawy smaku, pąki kwiatów nadają daniu wyjątkowo głęboki smak.
Nazwa kapar pochodzi od łacińskiego słowa "Capra", która oznacza "kozę"  gdyż odzwierciedla jego silny zapach. Uważa się, że kapary pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej, są też używane w celach leczniczych przez Arabów. Kapary rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego i są uprawiane w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Grecji, Algierii, na Cyprze oraz w Iranie. Istnieją też dzikie odmiany, popularne głównie w północnych regionach południowej Azji. Kapar jest klasyfikowany na podstawie rozmiaru – mniejszy jest lepszej jakości. Kapary zazwyczaj marynuje się solanką, octem lub olejem. Ponieważ ciepło łatwo niszczy ich aromat, dodajemy  je do chłodniejszych dań lub pod koniec gotowania.




Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min


2 ziemniaki
2 mniejsze brokuły (ok 1 kg w sumie)
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka cynamonu
ok 1/2 szklanki sosu chilli
ok 1 szklanki wody
4 ziela angielskie
4 suszone figi
350 g kaparów
1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik) 
sól, pieprz
świeże mięta i kolendra
ok 2-3 łyżek oleju roślinnego 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, brokuła dzielimy na różyczki, myjemy
2. Na oliwie z oliwek szklimy cebule posiekaną w pióra, następnie dodajemy rozgnieciony, z odrobiną soli czosnek, uważamy żeby cebula i czosnek się nie przypaliły, dodajemy pokrojone ziemniaki
3. Na suchej patelni prażymy nasiona kolendry, kuminu oraz ziela angielskiego, kiedy zaczną pachnieć zsypujemy je do moździerza i ucieramy z cynamonem i kurkumą, dodajemy przyprawy do ziemniaków 
4. Chilli pozbywamy pestek i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków z cebulą
5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki oraz posiekane figi, na sam koniec dodajemy kapary oraz drobno posiekaną ćwiartkę kiszonej cytryny, jeśli jej używamy
6. Podajemy ze świeżą miętą i kolendrą



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.