Pieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny Smith. Po wstępnym skarmelizowaniu jabłek w piekarniku, aromatyzujemy je ziarnami pieprzu i wanilią, te dwa składniki naprawdę podkręcają słodki smak owoców.
Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 40 min
4 jędrne jabłka
ok 50 g miękkiego masła
ok 50 g brązowego cukru
300 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 laska wanilii
Masa makowa
300 g mielonego maku
100 g brązowego cukru
50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
25 g posiekanych dowolnych orzechów
1 i 1/2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Masa makowa - mielony mak zalewamy wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawiamy pod przykryciem na ok 20 min, następnie odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy gazy
2. Mieszamy mak z pozostałymi składnikami
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
4. Z jabłek odcinamy górną część, wydrążamy środek, ostrożnie żeby nie przebić jabłka na wylot
5. Jabłka smarujemy z wierzchu masłem, następnie obtaczamy w cukrze brązowym, do środka jabłka nakładamy masę makową, przykrywamy wierzchem jabłka i stawiamy jabłka do naczynie żaroodpornego, wstawiamy całość do piekarnika na ok 10 min
6. Sok jabłkowy mieszamy z lekko rozgniecionymi ziarnami pieprzu, oraz nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, po 10 minutach wlewamy na dno naczynia z jabłkami i pieczemy dalej jeszcze jakieś 20 minut, co jakiś czas polewamy jabłka sosem z dna naczynia
7. Przekładamy jabłka do naczynia w którym będą podawane, sos przecedzamy, podajemy z jogurtem, custardem, słodką śmietanką i orzechami
Komentarze