Przejdź do głównej zawartości

Hummus z pieczoną papryką i harissą

Hummus wywodzi się z Libanu, to bardzo popularna potrawa w kuchni arabskiej, ale i kaukaskiej. Legenda głosi, że hummus wymyślił sułtana Saladny podczas wypraw krzyżowych, ale sporów o to pochodzenie hummusu nie brakuje, wciąż stanowi on element kulinarnej wojny pomiędzy Izraelem a Libanem. Izrael eksportuje hummus do wielu krajów świata i jest oskarżany o przywłaszczenie sobie potrawy, która przez Arabów jest uważana za ich narodową własność. Libańczycy starali się zastrzec prawa do korzystania z nazwy hummus (Grecy uzyskali podobne prawa do nazwy sera feta). Izraelczycy z kolei uważają, że ta znana od wieków potrawa nie należy do nikogo. - To tak jakby ktoś zastrzegł prawa autorskie do nazwy "chleb" czy "wino". I tak bez końca..... a podobno jedzenia miało jednoczyć. W 2010 roku Libańczycy ustanowili rekord w przygotowaniu największego talerza z hummusem wynosi 10 452 kilogramy. 300 libańskich szefów kuchni wymieszało siedem ton pasty z ciecierzycy i dwie tony tahini, dorzucili do tego sok wyciśnięty z dwóch ton cytryn i 70 kg oliwy z oliwek. Wszystkie składniki zostały wymieszane w gigantycznej misie (która również pobiła rekord na największe naczynie z terrakoty).



Składniki na 10 osób
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie papryki


1 puszka ciecierzycy
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 łyżka harissy (gotowej ze słoika lub domowej) *
2 duże łyżki pasty sezamowej Tahini 
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól
woda źródlana
olej lniany















Przygotowanie:


*ja używam domowej:

1 czerwona papryka
6 czerwone, suszone papryczki
2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
kilka liści mięty
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Harissa - suszone papryczki chlli zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut, nasiona kminu rzymskiego, kminku, kolendry podprażamy na suchej patelni, czekamy aż uwolnią aromaty, paprykę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i opalamy aż skóra ze wszystkich stron stanie się czarna. Następnie wkładamy paprykę do woreczka i czekamy chwile, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Do pojemnika blendera dodajemy upieczoną paprykę, namoczone chilli razem z wodą, uprażone przyprawy, czosnek, miętę, sól, pozostałe przyprawy, oliwę i ocet, miksujemy do uzyskania gruboziarnistej konsystencji.



1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy papryka aż skórka stanie się prawie czarna, następnie wkładamy ja do woreczka i pozostawiamy na kilka minut, po tym czasie skórka z łatwością odejdzie, usuwamy również pestki
2. Ciecierzycę dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą
3. Za pomocą blendera ugniatamy ciecierzycę na pastę, dodajemy upieczona paprykę, pastę tahini, harissę, czosnek, oliwę i wodę, dolewamy jej do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy całość sokiem z cytryny i solą
4. Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym, podajemy w formie tapas do pieczywa 

Jesienna wersja arabskiego klasyku!









Dania z serkami kremowymi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wypisz Wymaluj pisze…
Genialny! Już sam kolor na to wskazuje! :)

Pozdrawiam
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Foodmania pisze…
wygląda obłędnie pysznie!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...