Hummus wywodzi się z Libanu, to bardzo popularna potrawa w kuchni arabskiej, ale i kaukaskiej. Legenda głosi, że hummus wymyślił sułtana Saladny podczas wypraw krzyżowych, ale sporów o to pochodzenie hummusu nie brakuje, wciąż stanowi on element kulinarnej wojny pomiędzy Izraelem a Libanem. Izrael eksportuje hummus do wielu krajów świata i jest oskarżany o przywłaszczenie sobie potrawy, która przez Arabów jest uważana za ich narodową własność. Libańczycy starali się zastrzec prawa do korzystania z nazwy hummus (Grecy uzyskali podobne prawa do nazwy sera feta). Izraelczycy z kolei uważają, że ta znana od wieków potrawa nie należy do nikogo. - To tak jakby ktoś zastrzegł prawa autorskie do nazwy "chleb" czy "wino". I tak bez końca..... a podobno jedzenia miało jednoczyć. W 2010 roku Libańczycy ustanowili rekord w przygotowaniu największego talerza z hummusem wynosi 10 452 kilogramy. 300 libańskich szefów kuchni wymieszało siedem ton pasty z ciecierzycy i dwie tony tahini, dorzucili do tego sok wyciśnięty z dwóch ton cytryn i 70 kg oliwy z oliwek. Wszystkie składniki zostały wymieszane w gigantycznej misie (która również pobiła rekord na największe naczynie z terrakoty).
Składniki na 10 osób
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie papryki
Przygotowanie:
*ja używam domowej:
1 czerwona papryka
6 czerwone, suszone papryczki
2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
kilka liści mięty
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Harissa - suszone papryczki chlli zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut, nasiona kminu rzymskiego, kminku, kolendry podprażamy na suchej patelni, czekamy aż uwolnią aromaty, paprykę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i opalamy aż skóra ze wszystkich stron stanie się czarna. Następnie wkładamy paprykę do woreczka i czekamy chwile, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Do pojemnika blendera dodajemy upieczoną paprykę, namoczone chilli razem z wodą, uprażone przyprawy, czosnek, miętę, sól, pozostałe przyprawy, oliwę i ocet, miksujemy do uzyskania gruboziarnistej konsystencji.
Komentarze
Pozdrawiam
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com