Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z sosem czereśniowym


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Leżąc na świeżo skoszonej trawie wpatruję się w wiszące nad moją głową czereśnie. Gałęzie drzewa wyginają się pod ciężarem mocno dojrzałych bordowych kuleczek. Z gałęzi na gałąź skacze mały kos, podkradając co chwila słodkie owoce, prowokując mnie tym samym do wtargnięcia na drzewo celem zaspokojenia narastającej we mnie ochoty na skosztowanie tych letnich rubinów. W starej szopie znajduję drabinę, hmm....nie wygląda zbyt stabilnie. Podstawiam drabinę pod drzewem, kilka skoków i po chwili siedzę już na jednej z gałęzi i zrywam zwisającej przede mną czereśnie, nagle zza gęstwiny liści wyskakuje kos wydając z siebie przeraźliwy wrzask.....otwieram oczy i okazuję się, że znów leżę na trawie, czyżby to był sen...? a może ten figlarny kos, który gapi się teraz na mnie z góry.





























Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania: 45 minut


500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
300 g świeżych czereśni
250 g świeżego szpinaku
1 szklanka ryżu
2 łyżki serka mascarpone
1/2 szklanki wina porto
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 jajo
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki mleka
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki klarowanego masła
mąka kukurydziana


Przygotowanie:


1. Klopsiki - do mielonego mięsa dodajemy: 1 jajo, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę tartej bułki, mielony imbir i cynamon, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dłonią dokładnie i formujemy małe kulki
2. Klopsiki obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na klarowanym maśle ze wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok 15 min
3. Ryż - 1 szklankę ryżu płuczemy na sicie, dosypujemy do garnka, dolewamy 2 szklani wody, 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie prawie całą wodę, wtedy odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy ryż na chwilę żeby już bez gotowania wchłonął resztki wody
4. Szpinak płuczemy i blanszujemy na klarowanym maśle aż zwiędnie, solimy do smaku, odcedzamy na sicie, mocno dociskając szpinak do dna sita
5. Szpinak mieszamy z ryżem, nie musimy utrzymywać go w cieple, dobrze smakuje na zimno
6. Sos czereśniowy - czereśnie przekrawamy na pół i usuwamy pestki, smażymy je na tłuszczu ze smażenia mięsa, podsypujemy brązowym cukrem, czekamy aż się rozpuści, dolewamy 1/2 szklanki wina porto i czekamy aż odparuje alkohol, kiedy sos lekko zgęstnieje wyłączamy gaz i dodajemy mascarpone, mieszamy, doprawiamy solę i pieprzem
7. Klopsiki wyjmujemy z pieca i wkładamy do sosu, żeby się nim pokryły
8. Z ryżu formujemy kopczyki w filiżankach i wykładamy na talerz

Letni, rodzinny obiad, smakuje bardzo nie tylko dzieciakom!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Goa pisze…
smaczna letnia propozycja:)
Unknown pisze…
Z założenia staram się zachować chłodny obiektywizm i nie komentować specjałów mojej Szanownej Małżonki, jednak tym razem palce same rwą muskać klawiaturę. Świeża czereśnia z genialnie doprawionym mięsiwem, tworzą wyjątkowo smaczną parę. Kubki smakowe z każdym kęsem czują eksplozję soczystych, zaskakujących smaków. Za to danie daje dziesiątkę w naprawdę wyśrubowanej skali mojego autorstwa. POLECAM !

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.