Składniki na 3-4 porcji
Czas przygotowania: 45 minut
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
300 g świeżych czereśni
250 g świeżego szpinaku
1 szklanka ryżu
2 łyżki serka mascarpone
1/2 szklanki wina porto
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 jajo
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki mleka
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki klarowanego masła
mąka kukurydziana
Przygotowanie:
1. Klopsiki - do mielonego mięsa dodajemy: 1 jajo, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę tartej bułki, mielony imbir i cynamon, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dłonią dokładnie i formujemy małe kulki
2. Klopsiki obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na klarowanym maśle ze wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok 15 min
3. Ryż - 1 szklankę ryżu płuczemy na sicie, dosypujemy do garnka, dolewamy 2 szklani wody, 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie prawie całą wodę, wtedy odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy ryż na chwilę żeby już bez gotowania wchłonął resztki wody
4. Szpinak płuczemy i blanszujemy na klarowanym maśle aż zwiędnie, solimy do smaku, odcedzamy na sicie, mocno dociskając szpinak do dna sita
5. Szpinak mieszamy z ryżem, nie musimy utrzymywać go w cieple, dobrze smakuje na zimno
6. Sos czereśniowy - czereśnie przekrawamy na pół i usuwamy pestki, smażymy je na tłuszczu ze smażenia mięsa, podsypujemy brązowym cukrem, czekamy aż się rozpuści, dolewamy 1/2 szklanki wina porto i czekamy aż odparuje alkohol, kiedy sos lekko zgęstnieje wyłączamy gaz i dodajemy mascarpone, mieszamy, doprawiamy solę i pieprzem
7. Klopsiki wyjmujemy z pieca i wkładamy do sosu, żeby się nim pokryły
8. Z ryżu formujemy kopczyki w filiżankach i wykładamy na talerz
Komentarze