Przejdź do głównej zawartości

Pieczona owsianka

Szczęśliwe życie zaczyna się od dobrego jedzenia, a dobry dzień od smacznego śniadania, dzięki porządnej dawce energii z rana możemy przenosić góry co najmniej do południa. Uwielbiam owsianki, choć ostatnio rozkochałam się w amarantusie i gotuję go namiętnie, dzieląc w koło z jogurtem i karmelizowanymi śliwkami (przepis pojawi się już w wkrótce). Dla mnie to śniadanie doskonałe, zwłaszcza, że owsianka daje nam możliwość wielu kombinacji w zależności od pory roku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owsiankę można zapiec w piekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend się zbliża macie więc doskonała okazje. Bakalie można stosować zamiennie, np. rodzynki, morwa, dowolne orzechy. 



Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 min



2 szklanki płatków owsianych
2 jaja
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
2 jabłka
1 szklanka suszonej żurawiny 
1/2 szklanki migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła











Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
2. Formę żaroodporną natłuszczamy masłem
3. W misce mieszamy płatki owsiane, cukier, proszek,sól, migdały, cynamon i żurawinę 
4. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu
5. W osobnym naczyniu mieszamy jaja i mleko 
6. Łączymy sypkie składniki z mieszaniną jajeczną, dolewamy masło, mieszamy całość

7. Na dno formy wykładamy pokrojone w kostkę jabłka, wylewamy masę z płatków owsianych, wierzch posypujemy jeszcze odrobiną cukru i zapiekamy ok 40 min, jeśli owsianka zbyt mocno się rumieni można zmniejszyć temperaturę, owsianka jest gotowa kiedy wierzch jest złoty a wnętrze ścięte.















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

raynnowui21 pisze…
It’s arduous to find knowledgeable individuals on this matter, however you sound like you know what you’re talking about! Thanks casino online
piec do pizzy pisze…
Może pomysł na zdrową pizzę?
Marta pisze…
Pieczona owsianka wyjątkowo smakuje!
Pieczona owsianka? Dosyć ciekawy temat bo nigdy o tym nie słyszałam. Będę musiała spróbować.
VoiP dla firm pisze…
Naprawdę ciekawy wpis. Dobrze wyjaśnione.
Ciekawa sprawa. Doskonale wyjaśniona kwestia. Brawo.
Ciekawy i kreatywny blog. Zdecydowanie będę śledził.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi