Szczęśliwe
życie zaczyna się od dobrego jedzenia, a dobry dzień od smacznego
śniadania, dzięki porządnej dawce energii z rana możemy przenosić
góry co najmniej do południa. Uwielbiam owsianki, choć ostatnio
rozkochałam się w amarantusie i gotuję go namiętnie, dzieląc w
koło z jogurtem i karmelizowanymi śliwkami (przepis pojawi się już
w wkrótce). Dla mnie to śniadanie doskonałe, zwłaszcza, że
owsianka daje nam możliwość wielu kombinacji w zależności od
pory roku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owsiankę można zapiec w
piekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje
się na śniadanie w stylu "slow" - weekend się zbliża
macie więc doskonała okazje. Bakalie można stosować zamiennie,
np. rodzynki, morwa, dowolne orzechy.
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 min
2
szklanki płatków owsianych
2
jaja
2
szklanki mleka
3/4
szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
2
jabłka
1
szklanka suszonej żurawiny
1/2
szklanki migdałów
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki cynamonu
1/2
łyżeczki soli
4
łyżki masła
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
2.
Formę żaroodporną natłuszczamy masłem
3. W
misce mieszamy płatki owsiane, cukier, proszek,sól, migdały,
cynamon i żurawinę
4.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu
5. W
osobnym naczyniu mieszamy jaja i mleko
6.
Łączymy sypkie składniki z mieszaniną jajeczną, dolewamy masło,
mieszamy całość
7. Na
dno formy wykładamy pokrojone w kostkę jabłka, wylewamy masę z
płatków owsianych, wierzch posypujemy jeszcze odrobiną cukru i
zapiekamy ok 40 min, jeśli owsianka zbyt mocno się rumieni można
zmniejszyć temperaturę, owsianka jest gotowa kiedy wierzch jest
złoty a wnętrze ścięte.
Komentarze
Moja Strona: https://aptekapotencja.com/sklep/leki-na-potencje/cialis