Składniki na ok 15 szt Czas przygotowania: 120 min
1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku (nie granulowanego)
1/4 szklanki mąki
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżką ghee(masło klarowane) lub masła
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
1/2 szklanki mleka (lub według potrzeby)
Syrop:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
2 ziarenka kardamonu
1/2 łyżeczki wody różanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Wsypujemy mleko w proszku do miski. Dodajemy mąkę, przesianą przez sitko. Następnie sodę oczyszczona i kardamon.
2. Dodajemy ghee lub masło klarowane i rozdrabniamy dokładnie palcami
3. Powoli dolewamy mleko i mieszamy przy pomocy łyżki, aż powstanie ciasto. Mleko dodajemy według potrzeby. Może wystarczyć mniej niż 1/2 szklanki. Ciasto powinno być dosyć klejące i rzadkie, (ale nie wodniste). Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut.
4. Po dziesięciu minutach ciasto robi się gęstsze i można je zacząć wyrabiać. Wyrabiamy ręką do otrzymania gładkiego ciasta. Może być ono nadal klejące, ale powinno dać się wyrobić.
5. Ręce smarujemy masłem lub ghee i wyrabiamy niewielkie kulki, według własnego uznania. (Uwaga! podczas smażenia kulki nieco urosną)
6. Podgrzewamy olej w woku lub rondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150 C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a spalą na zewnątrz.
7. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści, a woda zacznie gotować, wyłączamy. Powinno to potrwać ok 5 minut. Syrop nie powinien być zbyt gesty, ponieważ pączuszki nie nasiąkną dobrze. Po wyłączeniu dodajemy odrobinę wody różanej oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie).
8. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane pączki, nie wkładać zbyt wielu naraz.
9. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.
10. Smażymy, cały czas mieszając przez ok. 5-6 minut, aż osiągniemy ładny brązowy kolor.
11. Wyjmujemy z tłuszczu i przekładamy na talerz, aby ostygły.
12. Po wystygnięciu wrzucamy do gorącego syropu i odstawiamy, na co najmniej 1 godzinę, lub nawet na całą noc
13. Podajemy z płatkami migdałów i polewamy syropem, przechowujemy w lodówce bez syropu
Komentarze