Ma'amoul
to ciastko symbol - pojednanie, entuzjazm, otwartość, ciastka znane
w całym Świecie arabskim. Wytwarzane w trzech rodzajach, z
nadzieniem pistacjowym, z orzechów włoskich oraz daktylowym. Do
przygotowania ciasteczek używa się specjalnie do tego celu
przeznaczonej ręcznie wykonywanej, drewnianej foremki taabeh,
podłużna zarezerwowana jest dla ciasteczek z nadzieniem
pistacjowym, kopułkowata dla tych z nadzieniem z orzechów włoskich,
a płaska, okrągłą dla daktylowych. Tradycyjnie ciasteczka
wypiekane przez Muzułmanów w czasie Ramadanu, na Wielkanoc przez
Chrześcijan, natomiast na Święto Pesach prze społeczności
żydowskie. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą dwa składniki, które z dużym prawdopodobieństwem będziecie
musieli zakupić w sklepie internetowym, mowa o semolinie
gruboziarnistej oraz przyprawie mahlep (czyli zmielonych ziaren wiśni
wonnej) warto jednak się o to pokusić, bo ciasteczka przygotowane według tradycyjnej receptury są
przepyszne. Jeśli nie jesteście skłoni do zakupu foremki taabeh, można ciastka formowac w dłoniach. Przechowują się doskonale w szklanym pojemniku, choć
nie sądzę, żeby długo tam poleżały ;)
Składniki na ok 40 szt.
Czas przygotowania: 12 h + 65 min
Nadzienie
daktylowe
200 g
wypestkowanych daktyli lub pasty daktylowej *
2
łyżki oleju lub oliwy
1
łyżka nasion sezamu
szczypta
cynamonu lub sproszkowanego kardamonu
Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
ok.
200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji)
1/3
szklanki cukru
4-5
łyżek wody różanej
Ciasto
250 g
masła
125
ml mleka
250 g
mąki pszennej
500 g
semoliny gruboziarnistej
1/4
szklanki cukru
2-3
łyżki wody z kwiatów pomarańczy
1-2
łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb
*
jeśli używamy daktyli w całości należy je namoczyć w ciepłej
wodzie, dopiero kiedy zmiękną mielimy w malakserze na pastę, w
sklepie internetowym można dostać tzw. pastę daktylową, która
znacznie ułatwi nam pracę
Przygotowanie:
1.
W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier,
mahlep
2.
W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać
gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski z mąką i mieszać aż
do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów
pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę, ale
swobodnie da się zagnieść w kulę, Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne.
3. Nadzienie
daktylowe - Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać.
Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej,
przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować
kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.
4. Nadzienie
orzechowe - Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z
cukrem i wodą różaną.
5. Ciasto wyłożyć na stolnicę
i zagniatać przez około 5 minut.
6.
Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej
ulepić kulki wielkości orzecha laskowego. Resztę ciasta przykryć
ściereczką
7. Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy.
8.
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka
nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do
piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do
zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem
Tak
przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku,
puszce lub słoju nawet miesiąc
Komentarze
W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3