Mija
kolejny rok pracy, ten był dla mnie pracowity, ale to nie znaczy, że
nie mógłby być bardziej. Każdy kończący się rok to czas
relekcji i podsumowań, to czas postanowień i planów. Jestem
zadowolona gdyż udało mi się sprostać wielu swoim postanowieniom,
a te które pozostały wciąż na liście, widać nie był
najważniejsze. Pod koniec dnia, pod koniec roku, spójrzmy wstecz i
pomyślmy sobie: bywało różnie, bywał też źle ale, nie bywało
znów tak najgorzej, skoro daliśmy radę. Nie zawiedliśmy
najbliższych przesadnie, zadzwoniliśmy, spotkaliśmy się,
pomogliśmy - zrobiliśmy wiele prostych rzeczy, ale to z nich
właśnie składa się codzienność, a gdy codzienność wywołuje w
naszych głowach spokój to żadne "jutro" nie jest straszne. Życzę
Wam kochani właśnie takiego "jutra". Szczęśliwego
Nowego Roku życzy:
Składniki na tortownicę o śr 26 cmCzas przygotowania: 120 min + chłodzenia
Spód
300 g
kruchych ciasteczek korzennych
80 g
masła
Masa twarogowa
500 g
sera twarogowego trzykrotnie mielonego
500 g
sera mascarpone
3
łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej
1
szklanka drobnego cukru
1
łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski
wanilii
5
jajek
2
żółtka
1/3
szklanki śmietany 30%
Kajmak
gotowa
masa krówkowa lub puszka słodzonego mleka skondensowanego *
2
garście orzechów włoskich do dekoracji
*puszkę
słodzonego mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodę przez ok
4 godziny, pod żadnym pozorem nie otwieramy puszki dopóki zupełnie
nie wystygnie, tak przygotowaną masą smarujemy wierzch zimnego
sernika
Przygotowanie:
1.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz
żeby papier wystawał na zewnątrz, boków niczym nie wykładamy i
nie smarujemy niczym
2.
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć na
całą noc
3.
Spód - ciasteczka kruszymy, masło topimy, łączymy ciastka z
masłem, wykładamy na przygotowane dno, dociskamy, tworzymy lekki
brzeg, wstawiamy do lodówki
4.
Masa twarogowa - twaróg, mascarpone, cukier, mąkę oraz wanilię
dodajemy do miski, mieszamy na wolnych obrotach aż całość uzyska
jednolitą konsystencję, następnie dodajemy po jednym jajku,
miksując za każdym razem kilka sekund, na koniec dodajemy same
żółtka i śmietanę
5.
Masę wylewamy na utwardzony spód ciasteczkowy
6.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy sernik, pieczemy 15
min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok
120 min, do czasu kiedy środek nie jest już płynny, masa powinna
być lekko ścięta
7.
Obręcz zdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie,
następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc
8.
Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy
orzechami
*
czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w
kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem
spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6
szt. czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym po
nalaniu czekolady odcinamy końcówkę, wyciskamy cienkim
strumyczkiem kształt choinki tak żeby zalać patyczek mniej więcej
do połowy, oprószamy choinkę dowolną posypką cukrową, odkładamy
do zamrażalnika lub do lodówki na ok 15 min aż choinki stwardnieją
Komentarze