Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka z witrażykiem

Moi drodzy Czytelnicy, jeśli jeszcze jakimś cudem nie macie pomysłu na ciasteczka, to zapraszam. Przepis jest bardzo prosty, a efekt WOW murowany. Możecie wybrać dowolny kształt większej i malutkiej foremki, po prostu bawcie się kształtami. Należy jedynie pilnować ciasteczek, żeby landrynki się nie karmelizowały, inaczej masa landrynkowa zmieni kolor. Ciasteczek nie należy również podnosić za wcześnie z blachy, muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy z łatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy.


Korzystając z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości, rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku. 

życzy Słodki Kompromis




Składniki na ok 42 szt
Czas przygotowania : 45 min + 1 h chłodzenie


2 i 4/3 szkl mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
duża szczypta soli
2/3 szkl cukru 
227 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajo 
1 i 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji 
Ok 200 g landrynek (czerwone, zielone, niebieski)






















Przygotowanie:


1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy
2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy.
3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa, najlepiej zrobić to w woreczku
6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy dowolny mniejszy kształt, usuwamy go za pomocą patyczka, a w powstałej dziurce wysypujemy pokruszone landrynki, dowolnego koloru, należy uważać aby landrynki nie rozsypały się poza dziurkę, powinny być ich na grubość ciasteczka
7. Pieczemy ciasteczka ok 7 min, ciasteczka nie powinny się zrumienić, a masa landrynkowa nie może się karmelizować     

8. Ciasteczka powinny wystygnąć zupełnie na blaszce , przed pieczeniem można za pomocą słomki wykonać w ciasteczku dziurkę i powiesić po upieczeniu ciasteczka na choinkę 
   





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.