Moi
drodzy Czytelnicy, jeśli jeszcze jakimś cudem nie macie pomysłu na
ciasteczka, to zapraszam. Przepis jest bardzo prosty, a efekt WOW
murowany. Możecie wybrać dowolny kształt większej i malutkiej
foremki, po prostu bawcie się kształtami. Należy jedynie pilnować
ciasteczek, żeby landrynki się nie karmelizowały, inaczej masa
landrynkowa zmieni kolor. Ciasteczek nie należy również podnosić
za wcześnie z blachy, muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy z
łatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy.
Korzystając
z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a
piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego
Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z
suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości,
rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku.
życzy Słodki Kompromis
Składniki na ok 42 szt
Czas przygotowania : 45 min + 1 h chłodzenie
2 i 4/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2/3 szkl cukru
227 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajo
1 i 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji
Ok 200 g landrynek (czerwone, zielone, niebieski)
Przygotowanie:
1.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy
2.
Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę,
ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy.
3. Do
ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy
kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
4.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
5.
Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa,
najlepiej zrobić to w woreczku
6.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy
dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy
dowolny mniejszy kształt, usuwamy go za pomocą patyczka, a w
powstałej dziurce wysypujemy pokruszone landrynki, dowolnego koloru,
należy uważać aby landrynki nie rozsypały się poza dziurkę,
powinny być ich na grubość ciasteczka
7.
Pieczemy ciasteczka ok 7 min, ciasteczka nie powinny się zrumienić,
a masa landrynkowa nie może się karmelizować
8.
Ciasteczka powinny wystygnąć zupełnie na blaszce , przed
pieczeniem można za pomocą słomki wykonać w ciasteczku dziurkę i
powiesić po upieczeniu ciasteczka na choinkę
Komentarze