W sezonie jesienno-zimowym zupy są jak najbardziej pożądane, rozgrzewają i sycą, można w nich przemycić przeróżne warzywa, co sprawdzi się w przypadku małych niejadków. Niejednokrotnie taka gest zupa z mięsno -skrobiową wkładką doskonale zastąpi cały obiad. Cebulę należy wolno karmelizować, wtedy wydobywamy jej słodycz, można również użyć szklanki wina białego, które wlewamy kiedy cebula już się zrumieni,kiedy wino odparuje dolewamy bulion, smak pozostanie, a zupę może zjeść wtedy każdy.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 50 min
280 g
pora
600 g
cebuli
1 l
buliony warzywnego lub mięsnego
1 szklanka białego wina (opcjonalnie)
3
ziemniaki średniej wielkości
2
liście laurowe
4
ziarna ziela angielskiego
2
łyżki masła klarowanego
2
gałązki świeżego tymianku
400 g
mielonego mięsa indyka
1
jajko
2
łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól,
pieprz
ok
150 ml kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie:
1.
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, rozgrzewamy masło
klarowane i wrzucamy cebulę, dodajemy liście laurowe, gałązki
tymianku oraz ziele angielskie, karmelizujemy na średnim ogniu aż
całość lekko się zrumieni, ok 20 min, jeśli używamy wina to wlewamy je w tym miejscu i czekamy aż alkohol odparuje
2.
Jasne części pora kroimy w plasterki, dodajemy po zrumienionej
cebuli, chwilę smażymy aż pory zmiękną, zalewamy całość
gorącym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
przykrywamy i gotujemy ok 10 min
3. Do
mielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamy
świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości
większego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy,
całość gotujemy jeszcze ok 15 min
4. Na
koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą
i pieprzem
Komentarze