Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarniste muffiny z masłem orzechowym i bananami

Banany to produkt pierwszej potrzeby w mojej lodówce, ratują mi życie rano kiedy pośpiesznie miksuję je z mlekiem, kawą i cynamonem, zaspokajają głód po wysiłku fizycznym gdyż są źródłem łatwoprzystwjalnych węglowodanów, kiedy są przejrzałe obieram je i mrożę w woreczku, wtedy zawsze mogę wykorzystać je do koktajlu, ciasta czy muffinek. Babeczki wzbogacone zostały o masło orzechowe, będące źródłem cennego białka i kawasów Omega, muffinki stanowią więc doskonałe wsparcie w czasie okołotreningowym, ale nie tylko, przy kawie w niedzielne popołudnie też sie świetnie odnajdą ;) 

 
 
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 35 min
 
100 g masła w temperaturze pokojowej 
2 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok 1/3 szklanki mleka
4 łyżki masła orzechowego
 
 
Smażone banany
 
2 dojrzale banany
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki rumu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 
1. Smażone banany - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy brązowy cukier, pokrojone w kawałki banany oraz rum, smażymy całość aż banany zaczną się lekko rozpadać, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
2. W misce miksera ucieramy masło i cukier na puszysta, kremową masę, dodajemy po jednym jajku, wciąż miksując 
3. W osobnej misce łączymy mąkę i sodę
4. Do masy malano-jajecznej dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem, w 2-3 porcjach, na koniec dodajemy masło orzechowe i smażone banany
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
6. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok 20 min, do tzw. suchego patyczka 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kosze pisze…
Zdrowe, więc można się zajadać
Misiaruda pisze…
Próbowałam i... oesu jakie dobre <3

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.