Przejdź do głównej zawartości

Pasta z dyni


Nie po raz pierwszy przekonuję się, że wystarczy kilka składników i dobrze zaopatrzona spiżarnia w przyprawy, a można wyczarować absolutny hit. Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) 

Składniki 
Czas przygotowania: 45 min

1 kg dyni Hokkaido
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok 6 łyżek pasty tahini
1 łyżeczka kminu rzymskiego
ok 4 suszone papryczki chili 
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
sól, pieprz
2 łyżki nasion sezamu
pestki dynii
ok 120 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, z dyni wykrawamy pestki, wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, skrapiamy oliwą, ok 4 łyżki, oprószamy solą, pieprzem i ok 1 łyżką słodkiej wędzonej papryki, pieczemy do miękkości ok 20 min
2. Kiedy dynia się piecze, rozgrzewamy na patelni ok 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy kmin rzymski, podprażamy, dodajemy 1 łyżeczkę wędzonej papryki oraz utarte w moździerzu papryczki chili, kiedy przyprawy lekko się uprażą dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i oraz czosnek pokrojony w plasterki, całość podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli i zmięknie 
3. Na patelnię dodajemy upieczone kawałki dyni, całość mieszamy, przekładamy do blendera i razem z pozostałą oliwą i pastą tahini miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji
4. Jeśli pasta jest zbyt sucha dolewamy jeszcze trochę oliwy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, podajemy skopione oliwą, oprószone wędzoną papryką w proszku, nasionami sezamu oraz pestkami dyni







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.