Te niekontrolowane przerwy na blogu spędzają mi sen z powiek, którego ostatnio i tak u mnie jak na lekarstwo. Liczyłam się z faktem, że wrzesień będzie ciężki, choć tzw. "wakacyjny luz" też wiele do życzenia pozostawiał, to jednak irytuje nie depczący mi nieustannie po piętach czas. Ostatnio tęsknię do coraz bardziej prozaicznych rzeczy w stylu - nie musieć nic, choć na jeden dzień, móc poczytać w spokoju w ostatnich promykach słońca, wypić ciepłą kawę, pójść na spacer bez zerkania na zegarek, jednak jak na razie to wciąż sfera pobożnych życzeń. Niekończąca się sterta spraw na dziś mocno rywalizuje z tą na wczoraj, zmuszając mnie to naciągania struny na wiolonczeli czasu tak mocno, że pozostaje mi jedynie liczyć, że nic nie strzeli i wszystko zagra bez fałszywych nut - zatem wybaczcie mi te przestoje ;) Z uściskami przesyłam pyszną jesienną zupę nie tylko z dyni.
Składniki na 4-5 porcji
Czas przygotowania : 40 min
1 dynia hokkaido
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 batat
1 czerwona cebula
ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy
Kilka suszonych grzybów
3 liście laurowe
Sól, pieprz
1 łyżeczka wędzone ostrej papryki
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
Oliwa z oliwek
Ok 1/2 szklanki mleka kokosowego
Ok 1 l bulionu
4 kolby kukurydzy
1 świeża papryka chilli
Skórka z 1 lionki
60 g masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
1. Dyni nie trzeba odbierać, wykrawamy jedynie pestki i kroimy miąższ w większe kawałki, tak samo postępujemy z papryką
2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra
3. Batata i marchew obieramy i kroimy na kilka części
4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną
5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min
2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra
3. Batata i marchew obieramy i kroimy na kilka części
4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną
5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min
6. W czasie kiedy warzywa się pieką przygotowujemy kukurydzę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy posiekane drobno chilli, startą skórkę z limonki, sól oraz posiekaną natkę pietruszki, tak przygotowanym masłem smarujemy kolby, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min, można również kukurydze ugotować ok 8 min we wrzątku, następnie nasmarować masłem przed podaniem
7. Upieczone warzywa miksujemy z bulionem razem z pomidorami i grzybami usuwamy jedynie liście laurowe
8. Dolewamy mleko kokosowe, doprawić do smaku
9. Po upieczeniu ścinamy jeszcze ciepłe ziarna kukurydzy nożem, podajemy gorące wraz z zupą
7. Upieczone warzywa miksujemy z bulionem razem z pomidorami i grzybami usuwamy jedynie liście laurowe
8. Dolewamy mleko kokosowe, doprawić do smaku
9. Po upieczeniu ścinamy jeszcze ciepłe ziarna kukurydzy nożem, podajemy gorące wraz z zupą
Komentarze
https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy